CEDO anunţă decizia-pilot referitoare la situaţia penitenciarelor din România. Tudorel Toader: Sper că judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte să fim cei mai buni

Curtea Europeană a Drepturilor Omului se va pronunţa marţi în legătură cu decizia pilot referitoare la situaţia din penitenciarele româneşti. Ministrul Justiţiei a declarat, cu o zi înainte, că Executivul a luat o serie de măsuri în ceea ce priveşte condiţiile în care stau deţinuţii şi supraaglomerarea, dar speră că ”judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte noi să fim cei mai buni”. În momentul de faţă, în România, există închisori în care gradul de ocupare a ajuns la 170%. Ultimul penitenciar a fost construit în anul 1994, la Giurgiu, dar nu a fost finalizat nici azi.

984 afișări
Imaginea articolului CEDO anunţă decizia-pilot referitoare la situaţia penitenciarelor din România. Tudorel Toader: Sper că judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte să fim cei mai buni

Tudorel Toder, ministrul Justiţiei participă la discuţiile din Comisia juridică a Senatului privind graţierea (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

"Eu ca ministru al Justiţiei ce aş putea afirma în aşteptarea deciziei CEDO? Că guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente (…): se modernizează parte din penitenciare, avem două penitenciare noi, avem legea graţierii (...) care va rezolva secvenţial o mică parte a problemelor din penitenciare, aveţi legea recursului compensatoriu. Noi vom veni cu un proiect de lege pentru modificare a Codului Penal ", a spus ministrul Justiţiei, prezenta la dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului.

În anul 2016, România a avut de plătit nu mai puţin de 1,6 milioane euro în urma proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deţinuţii au reclamat în toate cazurile lipsa spaţiilor, a igienei, lipsa apei calde şi prezenţa şobolanilor în celule. Iar condamnările la CEDO cresc în fiecare an, ajungând de la 32 în 2013, la de 10 ori mai mult în 2016, potrivit datelor făcute publice de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

”Rămânem şi cu speranţa faptului că judecătorii europeni cunosc situaţia din România, că judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte noi să fim cei mai buni şi să îndeplinim cei mai ridicate standarde, judecătorii europeni să constate voinţa, determinare, buna noastră credinţă spre ireversabilitate, spre îndeplinirea standardelor”, a mai spus Tudorel Toader.

Cu un număr total de 27.308 deţinuţi la 31 ianuarie 2017, sistemul penitenciar din România, cu tot cu spitale şi centre de educare şi de detenţie, are o capacitate de 27.744 de locuri (pe standardul de calcul românesc, care combină suprafaţa de 4 metri pătraţi cu volumul de aer de 6 metri cubi) sau de 18.970 de locuri (pe standardul european, de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut).
Ultimul penitenciar a fost construit în România în annul 1994, la Giurgiu, dar nu a fost nici până acum finalizat.
Dana Stanila, dana.stanila@mediafax.ro

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici