UDMR va prezenta o propunere în sprijinul celor pe care băncile îi evacuează din locuinţe

UDMR va prezenta partenerilor de coaliţie o propunere în sprijinul familiilor care nu îşi mai pot onora creditele la bănci şi astfel riscă să fie evacuate din locuinţe, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţinând că trebuie găsită o soluţie în acest sens la nivel central.

161 afișări
Imaginea articolului UDMR va prezenta o propunere în sprijinul celor pe care băncile îi evacuează din locuinţe

UDMR va prezenta o propunere în sprijinul celor pe care băncile îi evacuează din locuinţe (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că a avut o serie de discuţii cu reprezentanţii băncilor din municipiu şi cu cetăţeni care au datorii la bănci şi care sunt în situaţia de a nu îşi mai putea onora plăţile, motiv pentru care ar putea fi evacuaţi din locuinţele lor.

Antal a afirmat că municipalitatea va încerca să elaboreze un program pentru a proteja aceste familii, dar, "din păcate", sunt cazuri unde nu poate oferi un sprijin, deoarece valoarea creditului este mult mai mare decât valoarea apartamentului cu care a fost garantat.

"În fiecare caz încercăm să găsim soluţii, principiul de la care am pornit este să încercăm să oferim un sprijin acelei persoane sau familii care ajunge într-o astfel de situaţie nu din cauza neglijenţei, ci din motive obiective", a spus edilul.

Potrivit acestuia, este o situaţie "foarte gravă" deoarece, spre exemplu, conform legislaţiei, dacă cineva a avut un apartament după 1989 nu are posibilitatea să beneficieze de o locuinţă socială.

Antal Arpad a spus că Primăria Sfântu Gheorghe vrea să elaboreze un program de protejare a acestor familii, dar o soluţie ar trebui găsită la nivel central.

"Trebuie găsită o soluţie pentru că observ că nici Guvernul, nici Parlamentul în acest moment nu se ocupă de această problemă a creditelor neperformante, iar dacă ne uităm pe site-ul BNR observăm că există o problemă reală în România. Judeţul Covasna stă foarte, foarte bine faţă de alte judeţe în ceea ce priveşte restanţele la credite", a afirmat el.

Antal a susţinut că soluţiile nu trebuie găsite la nivelul autorităţilor locale, ci la nivel central, pentru a putea fi protejate aceste persoane sau familii, dar în prezent nu vede o preocupare în acest sens.

"Nu văd o preocupare în acest sens, să protejăm oamenii, iar în momentul în care vor ajunge pe stradă sute sau mii de persoane, dincolo de partea socială - o problemă foarte gravă - va fi şi o problemă imobiliară în sensul că va scădea drastic valoarea imobilelor, ceea ce va genera un lanţ întreg de probleme. Cred că este o bombă cu ceas, care face tic-tac, şi nu ştim când va exploda. Nu este o problemă a Ţinutului Secuiesc în primul rând, aici oamenii şi-au calculat mai corect aceste posibilităţi şi nu sunt probleme foarte mari, ci una la nivel naţional", a subliniat primarul.

Antal a menţionat că în cadrul UDMR există o comisie pe probleme economice unde s-a discutat deja această problemă.

"În cadrul acestei comisii am discutat această problemă şi încercăm să punem pe masa Guvernului şi să forţăm, dacă se poate spune aşa, mâna colegilor, să ne preocupăm de această problemă. (...) UDMR va veni cu o propunere în acest sens în cadrul coaliţiei, pentru a găsi o soluţie, împreună cu Banca Naţională, cu băncile, pentru a proteja aceşti oameni care se află în dificultate", a conchis Antal Arpad.

În urmă cu câteva luni, primarul Antal Arpad declara că municipalitatea va încerca să elaboreze un program pentru a sprijini aceste familii, după exemplul din Ungaria. "Încerc să construiesc un program de protejare a acestor familii, pe exemplul din Ungaria. În cazul în care băncile ar fi dispuse să negocieze direct cu Primăria ca să vândă mai multe apartamente care ar trebui executate, dar la un preţ acceptabil, sub preţul pieţei, eu consider că ar trebui să punem fonduri la o parte în bugetul oraşului pentru acest scop, chiar la categoria intervenţii de urgenţă", spunea Antal.

El afirma că Primăria ar putea astfel să achiziţioneze aceste apartamente, dar doar pe cele care nu depăşesc valoarea de 25.000 de euro, iar ulterior foştii proprietarii ar putea să închirieze locuinţele de la Primărie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici