Un copil de un an care cântărea patru kilograme şi era crescut într-un grajd a murit de foame

Un copil în vârstă de un an şi patru luni care cântărea doar patru kilograme şi era crescut în condiţii mizere, într-un grajd, alături de cei patru fraţi ai săi, a murit din cauza malnutriţiei, în localitatea brăileană Siliştea, iar Poliţia şi Direcţia pentru Protecţia Copilului au deschis anchete.

300 afișări
Imaginea articolului Un copil de un an care cântărea patru kilograme şi era crescut într-un grajd a murit de foame

Un copil de un an care cântărea patru kilograme şi era crescut într-un grajd a murit de foame (Imagine: Tibi Bologh / Mediafax Foto)

Băieţelul locuia, împreună cu părinţii şi cu cei patru fraţi ai săi, cu vârste cuprinse între doi şi cinci ani, într-un grajd dezafectat care a aparţinut fostului IAS Siliştea.

Părinţii copilului spun că sâmbătă au fost plecaţi, iar când s-au întors l-au găsit pe băieţel decedat.

"Am fost în grajd de am muls vacile cu soţul, am fost la pâine şi când m-am întors îl găsise soţul meu mort. I-am dat să mănânce, cum să nu-i dau, dar între timp ce s-a întâmplat nu pot să ştiu", a susţinut mama băieţelului.

Copilul a fost găsit decedat pe marginea patului, unde stătea alături de fratele său geamăn, în încăpere fiind şi ceilalţi trei fraţi.

Potrivit medicului Gina Ilie de la Serviciul de Medicină Legală din Brăila, copilul a murit de foame, fiind neglijat de părinţi.

"Copilul cântărea doar 4 kilograme, la un an şi patru luni, avea 58 de centimetri, era plin de fecale şi de paie. Moartea lui a fost provocată de insuficienţa organică, consecinţa malnutriţiei generate de lipsa de îngrijiri specifice şi necesare unui nou-născut. Avea insuficienţă pluriorganică, pe fondul malnutriţiei severe", a precizat medicul Gina Ilie.

În acest caz, poliţiştii au deschis un dosar penal.

"După primirea sesizării, poliţiştii au făcut cercetarea la faţa locului, au constatat că pe cadavrul copilului nu sunt urme vizibile de violenţă şi a fost transportat la morgă pentru necropsie şi stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, în acest caz fiind întocmit dosar penal pentru moarte suspectă", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Brăila, Jenel Şogor.

Şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila a deschis o anchetă în acest caz şi a decis ca ceilalţi patru copii ai familiei să fie internaţi de urgenţă într-un centru de plasament, împreună cu mama lor, însărcinată în luna a şaptea.

"Au fost constatate condiţiile inumane în care trăiau copiii, drept pentru care au fost preluaţi, din dispoziţia directorului general, în regim de urgenţă şi aduşi într-un centru de plasament din municipiul Brăila. Având în vedere că mama este gravidă în luna a şaptea, i-am propus să primească găzduire şi ea în centrul maternal, lucru cu care a fost de acord, însă a spus că mai întâi se va ocupa de înmormântarea copilului. Copiii vor sta în următoarele patru-cinci luni în centrul maternal, împreună cu mama lor şi cu bebeluşul care se va naşte, iar dacă vom constata că mama nu învaţă să aibă grijă de copii cât timp va sta în centru, vom propune pentru minori o măsură de protecţie definitivă ", a declarat Simona Cimpoae, directorul adjunct al DGASPC Brăila.

Pe de altă parte, primarul comunei Siliştea, unde trăia familia, spune că părinţii au fost ajutaţi în permanenţă de primărie şi au fost făcute "anchete sociale sistematice", dar că asistentul social care trebuia să anunţe DGASPC în acest caz nu a mai putut ajunge la serviciu câteva zile din cauza zăpezii, astfel că s-a întârziat anunţarea autorităţilor pentru protecţia copilului.

"Cazul a intrat în atenţia mea de când s-au născut cei doi gemeni, acum un an şi patru luni. Atunci li s-a făcut curăţenie în casă, li s-au schimbat paturile şi primeau lunar alimente din partea mea şi a oamenilor de bună credinţă. Inclusiv mâncare caldă şi îmbrăcăminte numai pentru copii. Recent, le-am dus şase saci cu haine, acum sunt după uşă, stivă, murdare. Din punctul meu de vedere, aceşti aşa-zişi părinţi nu merită ajutorul, am făcut totul pentru copii. Nu îşi dau silinţa cu nimic pentru aceşti copii, sunt total lipsiţi de spiritul părintesc. Am făcut anchete sociale sistematice. Când am văzut că burlanele erau sparte, le-am dat burlane, le-am cumpărat albie, le-am cumpărat cuptor şi tot timpul au fost în atenţia noastră şi a domnului care le asigura locuinţa. La un moment dat le-am oferit altă locuinţă în satul Muchia, dar nu au fost de acord pentru că el nu vroia să facă naveta, iar ea spunea că este lângă mama ei. Aşa ceva n-am întâlnit", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Siliştea, Ilie Efteme.

El a mai spus că familia copilului mort de foame avea un venit lunar de 1.400 de lei, însă banii erau cheltuiţi pe cafea şi ţigări.

"Din 1.400 de lei pe care îi aveau lunar, îi preocupau numai ţigările şi cafeaua. Pe 18 decembrie am fost la ei cu cârnaţi, cu sărmăluţe şi primul lucru pe care l-au făcut în faţa noastră a fost să mănâce ei, nu copiii. Aveau şi o văcuţă primită şi beneficiau de lapte, dar aceşti copii erau neîngrijiţi de propria mamă. Le-am dat lemne, le-am tăiat să aibă toată iarna. Înainte de zăpezi le-am zis că le voi lua copiii dacă nu vor avea grijă de ei. Au început să plângă cu copiii în braţe, să nu îi luăm. Trebuia grăbită ancheta din luna ianuarie. Asistentul social trebuia să anunţe DGASPC, dar a fost zăpada mare, a zis că nu a mai putut ajunge la serviciu vreo patru-cinci zile şi asta a fost", a mai spus primarul, care susţine că se va ocupa personal de înmormântarea copilului, sicriul fiind cumpărat deja de primărie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici