Un ONG atrage atenţia că mai mulţi delfini au eşuat din cauza plaselor pescăreşti

Patru cazuri de delfini eşuaţi pe plajele româneşti au fost înregistrate de la începutul anului şi până în prezent de reprezentanţii unui ONG, trei dintre exemplare fiind pui, în timp ce al patrulea nu ajunsese încă la maturitate, toţi găsindu-şi moartea în plasele pescăreşti.

719 afișări
Imaginea articolului Un ONG atrage atenţia că mai mulţi delfini au eşuat din cauza plaselor pescăreşti

Un ONG atrage atenţia că patru delfini au eşuat din cauza plaselor pescăreşti (Imagine: Hepta)

Reprezentanţii ONG Mare Nostrum au arătat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că expediţiile terestre organizate alături de voluntarii din cadrul reţelei Observatori Pentru Salvarea Delfinilor au avut loc în ultimele luni atât în nordul litoralului, cât şi în sud, pentru monitorizarea coastei în vederea identificării cazurilor de delfini eşuaţi.

„Din nefericire, expediţiile terestre au adus rezultate deloc îmbucurătoare: patru astfel de cazuri au fost înregistrate de la începutul anului şi până acum. Mai exact trei marsuini (Phocoena phocoena relicta) şi un afalin (Tursiops truncatus ponticus)”, spune Marian Paiu, reprezentant al ONG-ului, precizând că toţi cei trei marsuinii identificaţi erau pui, iar afalinul nu atinsese încă maturitatea.

Potrivit echipei Mare Nostrum, cauzele eşuărilor sunt cât se poate de clare, trei dintre delfinii găsiţi prezentând urme de prindere în plasă.

Mai mult, afalinul avea înotătoarea codală îndepărtată definitiv din cauza plaselor pescăreşti.

Nu este pentru prima dată când echipa Mare Nostrum se confruntă cu astfel de cazuri, experienţa expediţiilor terestre de monitorizare fiind cât se poate de elocventă în acest sens.

„Ne-am dori ca toţi constănţenii să ştie că există un număr de telefon de urgenţă unde ne pot contacta atunci când observă delfini eşuaţi pe plajă. Este foarte important să ajungem în timp util, pentru că uneori mai putem face ceva pentru a ameliora situaţia. Avem specialiştii şi pregătirea necesară pentru a putea salva viaţa delfinilor, atunci când o permite situaţia. De asemenea, am vrea ca pescarii să înţeleagă cât de periculoase pot fi plasele pe care le întind. În 60 la sută din cazuri, delfinii mor prinşi în aceste plase. Avem un număr de telefon de urgenţă, la care vă rugăm să sunaţi ori de câte ori vedeţi un delfin eşuat. Acesta este 0763255731”, a mai spus reprezentantul Mare Nostrum.

Nu numai cazurile de delfini eşuaţi sunt o problemă, ci şi modul în care sunt scoşi delfinii din plasele de pescuit.

„Este o reală atrocitate să tai coada unui delfin pentru a-l putea scoate din plasele de pescuit. Nu este normal să faci asta. Realizăm că, din nefericire, indiferent de cât de multe campanii de informare avem pe această temă, problema legată de mentalitate şi obişnuinţă rămâne”, a completat Marian Paiu.

Reprezentanţii Mare Nostru mai spun că în cursul acestei luni a fost finalizată şi prima expediţie care a avut ca scop evaluarea populaţiei de cetacee din arealul Constanţa - Vama Veche. Echipa a fost formată din 12 persoane, care timp de trei zile au înregistrat observaţii cu privire la mai bine de 100 de exemplare de cetacee întâlnite.

Între monitorizările efectuate, echipa Mare Nostrum a instruit şi un grup de elevi din Bucureşti referitor la modul în care pot oferi primul ajutor unui delfin cu probleme sau ce date trebuie prelevate dacă îl găsesc mort pe plajă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici