Universitatea Bucureşti a retrimis dosarul pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta

Universitatea din Bucureşti a retrimis Ministerului Educaţiei dosarul privind teza de doctorat a fostului premier Victor Ponta, însoţită de solicitarea de retragere a titlului de doctor al fostului prim-ministru.

Universitatea Bucureşti a retrimis dosarul pentru retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta (Imagine: Adi Piclisan / Mediafax Foto)

Universitatea din Bucureşti a retrimis, pentru a treia oară, dosarul lui Victor Ponta la Ministerul Educaţiei, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, a confirmat, marţi, pentru MEDIAFAX, prof. univ. Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern şi o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, însă acestea nu au ajuns încă pe masa Guvernului.

Cele două documente, care schimbă regulile şcolilor doctorale, prevăd că acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor. Însă, titlurile de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educaţiei, printr-un ordin. Ceea ce poate face rectorul este să trimită Ministerului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică a Universităţii.

Ministrul Adrian Curaj a declarat că, în baza noilor prevederi, oricine va fi ministru nu va putea „ocoli” retragerea unui titlu odată ce rectorul universităţii în cauză a semnat decizia, iar aceasta a fost avizată.

“Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situaţia în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voinţă politică pentru a da învăţământului un cadru robust şi autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învăţământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi şi ne mirăm de ele" a mai declarat Adrian Curaj.

La sfârşitul lunii ianuarie, când ministerul a anunţat cum vor arăta noile reguli, rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, a declarat că universitatea pe care o conduce le va retrage titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele lor de doctorat. „În cazul în care ordonanţa permite rectorului să anuleze diploma de doctor şi ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a declarat, într-o conferinţă de presă rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit noilor reglementări care aşteaptă să fie aprobate de Guvern, în cazul în care, după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, acestea sunt analizate de comisia de etică a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Române, dar fără a depăşi termenul maximum de 30 de zile.

În cazul în care petentul sau deţinătorul titlului de doctor se consideră nedreptăţit, poate face contestaţie la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în termen de cel mult 10 zile de la notificare. Mai departe, consiliul poate apela la experţi externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul analizei trebuie trimis în maximum 45 de zile autorului contestaţiei.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 5 comentarii
Taguri:
DOCTORATE ,
PONTA ,
PLAGIAT ,
retragere ,
titlu ,
victor ponta
COMENTARII
 • lana 1 mar 2016

  Mamița pupă pe Goe, Goe pe mamița și, luând bucata de ciucalată, iese iar în coridor. – Puișorule, nu mai scoate capul pe fereastră!... E lucru mare, cât e de deștept! zice mam' mare. – E ceva de speriat, parol! adaogă tanti Mița. ... Și toate cucoanele sar... – A căzut din tren…

 • gogu 1 mar 2016

  Lasa-l Victore pe acest doctorat,de care se ia toti,ca ai tu din ce trai,si eliberat de asta prigoana,de ai vrea mai iei tu altul!
  Numai renuntind,la unele neavenite in viata poti deveni tu insuti om,daca constientizezi!Daca nu mergi inainte si suporti consecintele!

 • ahhhhh.. 1 mar 2016

  nu se poate, nu se poate.. o asemenea valoare??!!! ahhh.. victoras, salveaza-te!!!!!

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT