Urna găsită la Corund în care se presupunea ca s-ar fi aflat cenuşa lui Nyiro Jozsef este goală

Urna găsită într-un autoturism în localitatea Corund din judeţul Harghita şi în care se presupunea ca s-ar fi aflat cenuşa lui Nyiro Jozsef este goală, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip.

1768 afișări
Imaginea articolului Urna găsită la Corund în care se presupunea ca s-ar fi aflat cenuşa lui Nyiro Jozsef este goală

Urna găsită la Corund în care se presupunea ca s-ar fi aflat cenuşa lui Nyiro Jozsef este goală

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în momentul în care urna a fost deschisă s-a constatat că aceasta este goală.

"Procurorul a dispus desigilarea şi deschiderea urnei, moment în care s-a constat că aceasta este goală", a spus Filip.

El a precizat că acest fapt a fost o surpriză pentru poliţişti întrucât oficialul ungar declarase că în urnă era cenuşă umană, iar din documentele de însoţire ale acesteia reieşea acelaşi lucru.

Filip a mai spus că urna a fost restituită persoanei în cauză, Poliţia desfăşurând în continuare activităţile pe care procurorul le va dispune.

Oficialul ungar a părăsit sediul Poliţiei din Corund şi a plecat către Odorheiu Secuiesc.

O urnă în care se presupunea ca s-ar afla cenuşă a lui Nyiro Jozsef a fost găsită, sâmbătă, de poliţişti în localitatea Corund din judeţul Harghita, într-un autoturism cu care un oficial din Ungaria se deplasa către Şumuleu Ciuc, susţineau surse locale.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, Gheorghe Filip, declara corespondentului MEDIAFAX că sâmbătă a fost oprită în trafic, la Corund, o maşină în care se afla un cetăţean ungar, care a refuzat deschiderea portbagajului pentru control.

"Pasagerul L.C. era într-un taxi şi a refuzat deschiderea portbagajului pentru control, motiv pentru care IPJ Harghita a solicitat un procuror care este aşteptat la faţa locului pentru a lua măsurile legale", spunea Gheorghe Filip.

El preciza că taximetrul oprit la Corund este unul dintre mai multe autovehicule controlate în trafic de poliţiştii harghiteni, în tot judeţul.

"Scopul nostru a fost acela al identificării persoanelor urmărite, celor ce deţin ilegal arme, droguri sau alte obiecte care ar putea periclita buna desfăşurare a ceremoniei Rusaliilor de la Şumuleu Ciuc, dat fiind numărul mare de participanţi, circa 100.000 de oameni, de a căror siguranţă trebuie să ne îngrijim", mai spunea el.

Pe de altă parte, liderul PCM, Szasz Jeno, a confirmat informaţia potrivit căreia în taximetrul oprit s-ar fi aflat Lukacs Csaba, diplomat împuternicit de Parlamentul Ungariei ca purtător de cuvânt în cazul reînhumării lui Nyiro Jozsef.

Surse locale susţineau că, după ce procurorul a dispus deschiderea portbagajului, în bagejele oficialulul ungar a fost găsită o urnă, despre care se presupune că ar conţine cenuşă a lui Nyiro Jozsef şi care era însoţită de toate autorizaţiile necesare transportului.

Urna găsită este din lemn lăcuit, de formă pătrată, fără inscripţii.

Ulterior, oficialul ungar a fost dus la sediul Poliţiei din Corund, unde nu a spus dacă este cenuşa lui Nyiro, dar a afirmat că este vorba de cenuşă umană şi a arătat documentele de însoţire a acesteia.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Contestaţia a fost depusă la Tribunalul Harghita.

"Contestaţia s-a depus în 26 mai, la ora 00.22. În 25 mai, domnul Frater Oliver Balazs, cetăţean al statului ungar, a solicitat Primăriei municipiului Odorheiu Secuiesc o adeverinţă de înhumare pentru defunctul Nyiro Jozsef, decedat la 16 octombrie 1953. În urma verificărilor făcute legat de actele depuse pentru a susţine eliberarea adeverinţei de înhumare, am constatat că în acestea se face referire la un act 218 din 2012, act care nu are nicio legătură cu certificatul de deces al defunctului, înregistrat sub numărul 642 din 18 octombrie 1953, eliberat de Compartimentul de stare civilă şi păstrat la Secţia 3 din Madrid. În acest context, ofiţerul de stare civilă din Odorheiu Secuiesc ar fi fost autorizat, conform legislaţiei române în vigoare, să înscrie în adeverinţa de înhumare umătorul text: «Adeverim prin prezenta, la data de 25 mai 2012, că în actul 642 din 1953 s-a înregistrat decesul lui Nyiro Jozsef, decedat în 16 octombrie 1953»", a spus prefectul.

De asemenea, Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, "orice acţiune de reînhumare" a poetului Nyiro Jozsef este suspendată.

"Actul este nul şi oficial orice act legat de înhumare se suspendă de drept până la judecarea în completul de contencios. În cursul zilei de astăzi (sâmbătă - n.r.) atât primarul Bunta Levente, cât şi aparţinătorii şi preotul paroh vor fi informaţi printr-o adresă scrisă asupra faptului că s-a depus acţiune în contencios şi se suspendă orice acţiune legată de înhumare. În mod legal, mâine (duminică - n.r.) înhumarea nu are loc", a spus prefectul.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă, în care a anunţat că municipalitatea a eliberat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef în localitate.

"Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră - o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef", declara Bunta Levente.

El mai spunea că la Odorheiu Secuiesc va fi înmormântată, "de fapt, cenuşa" lui Nyiro, ale cărui rămăşiţe pământeşti aduse de la Madrid "au fost incinerate pe data de 22 mai la Budapesta", şi nu sicriul cu osemintele acestuia, aşa cum a susţinut iniţial purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta.

Reînmormântarea poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc este programată să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, preciza Ambasada Ungariei la Bucureşti.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Rămăşiţele poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 au fost aduse în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici