Gheorghiţă, despre retragerea vaccinului AstraZeneca: Aşteptăm recomandările EMA. Se poate ajunge în orice scenariu

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat că România aşteaptă recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului în ceea ce priveşte AstraZeneca după ce un înalt oficial al instituţiei a spus că există o legătură între vaccin şi tromboze.

12689 afișări
Imaginea articolului Gheorghiţă, despre retragerea vaccinului AstraZeneca: Aşteptăm recomandările EMA. Se poate ajunge în orice scenariu

V.Gheorghiţă, despre retragerea vaccinului AstraZeneca: Aşteptăm recomandările EMA(...). Se poate ajunge în orice scenariu

Medicul Valeriu Gheorghiţă a spus că se poate ajunge în orice scenariu în ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca. Totuşi, Gheorghiţă susţine că se aşteaptă la recomandări suplimentare şi nu la retragerea medicamentului.

„Suntem şi noi informaţi legat de declaraţia EMA. Nu s-a finalizat şedinţă, după vor fi transmise recomandările clare, ne aşteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare. Noi sperăm să se facă aceste recomandări ca să avem o sursa clară pentru luarea deciziilor”, a mai declarat Gheorghiţă.

În România nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu vaccinarea, a precizat Gheorghiţă

Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul European Medicines Agency (EMA), a legat vaccinul produs de AstraZeneca de cazurile de tromboze semnalate, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marţi, conform medicalexpress.com.

„Putem să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul”, a spus Cavaleri, care a adăugat că nu sunt clare cauzele acestor reacţii.

El a precizat că agenţia va veni cu detalii suplimentare.

În martie numeroase ţări au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca, după mai multe raportări care evidenţiau apariţia de cheaguri de sânge la cei vaccinaţi. European Medicines Agency a spus atunci că nu a identificat încă niciun factor de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau antecedente de tulburări de coagulare a sângelui, pentru cazurile de tromboză raportate.

EMA a reiterat faptul că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile, dar a avertizat că oamenii ar trebui să fie conştienţi de „mica posibilitate” de apariţie a cheagurilor rare de sânge şi trebuie să solicite asistenţă medicală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
astrazeneca,
tromboze,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici