Veste proastă pentru fumători. Cu cât ar putea fi scumpit pachetul de ţigări, dacă Guvernul va dubla taxa pe viciu

Guvernul intenţionează, prin proiectul de lege a sănătăţii, să dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de ţigări, măsură care va duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări, respectiv o creştere cu 15-20% a preţurilor, potrivit reprezentanţilor industriei.

2668 afișări
Imaginea articolului Veste proastă pentru fumători. Cu cât ar putea fi scumpit pachetul de ţigări, dacă Guvernul va dubla taxa pe viciu

Pachetul de ţigări se va scumpi cu 2 lei dacă Guvernul va dubla taxa pe viciu (Imagine: Shutterstock)

Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, se instituie "unele contribuţii", care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, se spune în proiect.

Astfel, firmele care produc sau importă produse din tutun vor contribui, pentru ţigarete şi ţigări de foi, cu suma de 20 euro/1.000 de bucăţi.

"Este vorba de o dublare a taxei de sănătate la 20 de euro/1.000 de ţigarete. Taxa a fost introdusă în mai 2006. Era o taxă fixă foarte mare. La vremea respectivă, noi apreciam nivelul contrabandei în România între 5% şi 8%, iar după această taxă aproape că s-a dublat", au declarat agenţiei MEDIAFAX un oficial al unui mare producător de ţigări.

El estimează că impactul în preţuri al dublării taxei va fi o scumpire cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări. Preţurile ţigaretelor sunt, în magazine, între 10,5 lei şi 13,5 lei, astfel că o majorare de 2 lei reprezintă o scumpire cu 15% - 20%. Ţigările din categoria celor mai bine vândute costă 12,5 lei.

"N-a mai fost niciodată o creştere atât de mare a preţului ţigărilor", au adăugat sursele citate.

Reprezentanţii celor trei mari producători de ţigarete de pe piaţa românească, British American Tobacco, Philip Morris şi JTI, se vor întâlni vineri dimineaţă la Ministerul Finanţelor Publice cu oficiali ai instituţiei, pe care vor încerca să îi convingă să renunţe la creşterea taxei pe viciu.

Contrabanda cu ţigarete s-a menţinut relativ constantă în primele cinci luni ale anului, ajungând în luna mai la 13,3%, faţă de 13,4% în martie şi 13% în ianuarie, potrivit unui studiu al companiei Novel Research.

În ultimii doi ani contrabanda a scăzut de la peste 36% la circa 13%.

"Am făcut o simulare şi, dacă ajunge contrabanda la 36%, aşa cum a fost în 2010, la nivelul de azi al taxelor, vorbim de 1,7 miliarde de euro pe care bugetul de stat îi va pierde într-un an", a mai spus reprezentantul producătorului de ţigarete.

Taxa pe viciu a fost inclusă în urmă cu câţiva ani în acciza la ţigări.

De la 1 iulie, acciza totală la ţigări a urcat de la 76,6 euro/1.000 de ţigarete la 79,19 euro/1.000 de ţigarete, aşa cum este prevăzut în calendarul de aliniere a accizelor la tutun, stabilit până în 2017.

Propunerea Minsterului Sănătăţii de de a creşte taxa pe viciu de la 10 la 20 de euro/1.000 de ţigări nu primit încă avizul Ministerului Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici