Viceprimar Bucureşti: Am solicitat de urgenţă actele pentru punerea în siguranţă a clădirilor de pe Lipscani

Avizul şi autorizaţia pentru punerea în siguranţă a clădirilor de patrimoniu de pe strada Lipscani vor fi obţinute în regim de urgenţă de la Ministerul Culturii şi PMB, astfel încât, de marţi, constructorul să poată interveni, a declarat, pentru MEDIAFAX, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu.

164 afișări
Imaginea articolului Viceprimar Bucureşti: Am solicitat de urgenţă actele pentru punerea în siguranţă a clădirilor de pe Lipscani

Viceprimar Bucureşti: Am solicitat de urgenţă actele pentru punerea în siguranţă a clădirilor de pe Lipscani (Imagine: Laszlo Raduly/ Arhiva Mediafax Foto)

Edilul a spus că s-a cerut în regim de urgenţă avizul de la Ministerul Culturii pentru a putea fi puse în siguranţă cele două clădiri de pe strada Lispcani, de la numerele 72 şi 74, al căror perete despărţitor s-a surpat duminică.

El a mai precizat că cel târziu luni seară ar trebui obţinută, pe baza avizului, şi autorizaţia de construire de la Primăria Municipiului Bucureşti, astfel încât constructorul autorizat să poată interveni pentru punerea în siguranţă a clădirilor afectate.

Perimetrul va rămâne închis până la finalizarea lucrărilor.

Potrivit lui Marcel Nicolaescu, pericolul cel mai mare îl reprezintă faţada clădirii de la numărul 74, care era susţinută de peretele care în proporţie de 90 la sută s-a dărâmat duminică.

Proprietarii clădirilor de patrimoniu de pe strada Lipscani, a căror zid comun s-a prăbuşit duminică, au fost convocaţi luni, de către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), alături de reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Primăriei Municipiului Bucureşti şi Prefecturii Capitalei.

Peretele care despărţea casele de la adresele Lipscani 72 şi 74 s-a surpat în cursul dimineţii, agenţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti deplasându-se în zonă şi restricţionând traficul pietonal în dreptul clădirii.

Casa de la numărul 72 aparţine Patriarhiei Române, iar cealaltă a fost retrocedată unor privaţi, două treimi aparţinând unei fabrici de îngheţată, a spus Nicolaescu.

Ambele clădiri sunt monumente istorice, aflate în stare de degradare şi nu sunt locuite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici