Video VIDEO | Tudorel Toader, ministrul interimar al Justiţiei, despre clasarea unei părţi a dosarului OUG 13: Era necesară. Păcat că a durat atât de mult

Tudorel Toader, ministrul interimar al Justiţiei, a declarat, marţi, la sediul CSM, că era necesară clasarea dosarului OUG 13, precizând că este "păcat că a durat atât de mult". Parchetul General a trimis la DNA partea din dosar privind favorizarea făptuitorului.

882 afișări

"Decizia de clasare era necesară şi firească. (..) Procurorul nu poate continua cercetările împotriva deciziei CCR şi soluţia de clasare e firească. Păcat că a durat atât de mult. Nu ştiu motivele care au determinat declinarea. CCR a statuat prin decizie că procurorul nu poate ancheta oportunitatea, constituţionalitate, procedura legislativă", a declarat Tudorel Toader.

Şi procurorul general al României a explicat decizia colegilor săi. "Se întemeiază această motivare chiar pe motivele deciziei CCR care ne indică că ancheta nu poate trece peste nişte limite de constituţionalitate. A fost fost hotărârea lor (n.r a procurorilor) şi decizia lor de a opri ancheta şi de a clasa dosarul pentru a nu depăşi limitele de constituţionalitate", a declarat Augustin Lazăr.

Întrebat de ce clasarea s-a făcut chiar în ziua propunerii premierului, Lazăr a spus: "Aş dori să vă spun că niciodată colegii noştri nu se uit în spaţiul public pentru a emite o soluţie."

Procurorii de la Parchetul General au disjuns o parte din dosarul privind OUG 13, în ceea ce priveşte infracţiunea de favorizare a infractorului, cauza fiind trimisă la DNA, au declarat surse judiciare. Celelalte infracţiuni din dosar au fost clasate.

Parchetul General a explicat motivele pentru care a fost închis dosarul privind OUG 13, făcând trimitere la decizia CCR prin care s-a stabilit că anchetarea modalităţii prin care a fost dată ordonanţa a dus la un conflict juridic între DNA şi Guvern.

Dosarul a fost deschis de DNA, la finele lunii februarie fiind dispusă declinarea cauzei Parchetul General în legătură cu o parte din acuzaţii. Procurorii au clasat atunci acuzaţia de folosirea influenţei de lider al unui partid politic. Decizia declinării cauzei a fost luată în perioada în care judecătorii CCR decideau dacă există un conflict juridic între DNA şi Guvern. Cauza viza posibile infracţiuni comise în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă 13, dată de Guvernul Grindeanu în seara zilei de 31 ianuarie, prin care se erau modificate codurile penale, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu. Ulterior, OUG 13 a fost abrogată ca urmare a protestelor din Bucureşti şi alte judeţe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici