Violatorul jurnalistei a comis o faptă la indigo în 2005

Bărbatul suspectat că, în 10 septembrie, a violat o jurnalistă, în zona Lacului Floreasca din Capitală, în noiembrie 2005 a acostat o studentă într-o staţie de autobuz, a ameninţat-o cu moartea şi a violat-o pe un teren viran, pentru faptele sale fiind condamnat la 11 ani de închisoare.

400 afișări
Imaginea articolului Violatorul jurnalistei a comis o faptă la indigo în 2005

Ninel Mogoseanu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Ninel Mogoşeanu, bărbatul suspectat că a violat o jurnalistă de la un post de radio bucureştean, în zona Lacului Floreasca, după ce a ameninţat-o cu un cuţit, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la 20 martie 2007, la 11 ani de închisoare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, viol şi tâlhărie.

Potrivit motivării deciziei instanţei supreme, pe 25 noiembrie 2005, în jurul orei 21.00, Mogoşeanu a acostat o studentă în apropierea unei staţii de transport în comun şi a ameninţat-o că dacă va anunţa vreo persoană o va lovi.

"Deşi pe traseu cei doi s-au întâlnit cu două persoane, fata nu a reuşit să le ceară ajutorul întrucât era ţinută de inculpat. În continuare, inculpatul a dus-o pe un teren viran, a ameninţat-o cu moartea şi astfel a constrâns-o să întreţină un raport sexual ", se arată în motivarea ICCJ.

Potrivit documentului citat, Ninel Mogoşeanu a ameninţat-o din nou, i-a luat un telefon mobil, 30.000 de lei, două abonamente RATB şi a obligat-o să meargă cu el acasă.

"Când cei doi au ajuns, inculpatul a prezentat-o pe fată mamei lui, sorei şi concubinului acesteia, el susţinând că este prietena lui", se arată în motivarea instanţei supreme.

Studenta l-ar fi rugat pe Mogoşeanu să-i restituie telefonul mobil pentru a-şi anunţa părinţii că întârzie, iar apoi profitând de neatenţia bărbatului şi-a anunţat prietenul că a fost sechestrată şi violată şi i-a descris locul în care se afla. Iubitul tinerei a fost şi cel care a anunţat poliţiştii.

Pentru faptele sale, Ninel Mogoşeanu a fost condamnat iniţial de Tribunalul Bucureşti, în iunie 2005, la 15 ani de închisoare. El a declarat apel, care a fost admis de Curtea de Apel Bucureşti, la 27 octombrie 2006, această instanţă condamnându-l pe bărbat la 11 ani de închisoare.

Mogoşeanu a atacat cu recurs decizia la instanţa supremă. "Inculpatul, în ultimul cuvânt, (...) a susţinut că, din cauza stării de beţie în care s-a aflat, nu a fost conştient că săvârşeşte fapte penale, odată ce, în realitate, el nu a dorit decât să înceapă o relaţie de prietenie cu partea vătămată", se arată în motivarea instanţei supreme.

ICCJ a respins, pe 20 martie 2007, recursul lui Mogoşeanu ca nefondat şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a reţinut şi faptul că bărbatul era recidivist, acesta fiind condamnat anterior şi pentru furt calificat, vătămare corporală în concurs real cu violare de domiciliu şi tâlhărie.

În acest an, Mogoşeanu a cerut eliberarea condiţionată, solicitarea fiind admisă de Judecătoria Găeşti la 27 iunie. Mogoşeanu a fost eliberat din Penitenciarul Găeşti pe 2 iulie.

Bărbatul fusese încarcerat din 2005 şi ar fi trebuit să fie pus în libertate de drept în 25 noiembrie 2016, respectiv după ce ar fi executat integral pedeapsa de 11 ani de închisoare. El a cerut liberarea condiţionată după ce a executat două treimi de pedeapsă, instanţa constatând că a îndeplinit toate condiţiile.

"Din caracterizarea depusă la dosar rezultă că petentul a avut un comportament corespunzător faţă de personal şi faţă de colegii săi, a fost recompensat de 29 de ori, a fost şi sancţionat disciplinar de două ori, dar sancţiunile au fost ridicate. (...) Petentul a participat la foarte multe programe educaţionale şi la un program social destinat persoanelor cu antecedente în toxicomanie, dovedind astfel interes pentru corectarea conduitei sale", se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Găeşti prin care s-a dispus punerea în libertate a lui Ninel Mogoşeanu.

Instanţa a reţinut că bărbatul a executat 3.086 de zile din pedeapsă, dintre care 344 de zile câştigate pe baza muncii prestate.

"Din evaluarea psihologică întocmită cu privire la petent, reiese că acesta a fost preocupat de dezvoltarea abilităţilor pro sociale, fiind caracterizat drept o persoană comunicativă. În opinia instanţei, acest element, care îl caracterizează pe condamnat în mod favorabil reprezintă dovezi temeinice de îndreptare", se mai arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Găeşti.

Ninel Mogoşeanu, suspectat că în 10 septembrie a violat o jurnalistă, în zona Lacului Floreasca din Capitală, a fost arestat pentru 29 de zile, marţi, de Judecătoria Sectorului 1. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

În 10 septembrie, jurnalista de la un post de radio bucureştean, în vârstă de 23 de ani, a făcut plângere la Poliţie, reclamând că a fost violată în zona Lacului Floreasca, de un bărbat care a ameninţat-o cu un cuţit în plină stradă.

Potrivit imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din zonă, femeia a fost luată de agresor de pe stradă, din zona Perla, în plină zi, mai multe persoane fiind martore la scenă şi neintervenind.

Bărbatul a ameninţat-o pe jurnalistă, cu un cuţit ţinut în zona feţei acesteia, că îşi va pierde ochiul dacă strigă după ajutor.

"Deşi colega noastră plângea, era în mod evident ameninţată şi a fost împinsă sute de metri, nimeni nu a intervenit sau sunat la numărul de urgenţă 112", se arăta într-un comunicat al postului de radio la care lucrează victima.

Ninel Mogoşeanu a fost prins luni seară, după ce a încercat să o violeze o altă femeie, secretara unei universităţi din Bucureşti. Bărbatul a fost ridicat de poliţiştii Secţiei 5 din apropierea locuinţei sale.

Acesta şi-a recunoscut fapta, după ce criminaliştii au comparat analizele făcute suspectului luni seara cu probele biologice prelevate în cazul violului din 10 septembrie.

În urma percheziţiei făcute la locuinţa acestuia, au fost găsite şi hainele pe care le-a purtat în ziua violului şi care au fost descrise de victimă. Totodată, el a fost recunoscut din grup de către jurnalista violată.

Bărbatul este suspectat şi de alte fapte de acest gen, dar la poliţie nu au fost depuse alte plângeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici