Zeci de poliţişti protestează la sediul MAI, nemulţumiţi de reducerea normei de hrană

Câteva zeci de poliţişti protestează, luni, în faţa sediului Ministerului Administraţiei şi Internelor, nemulţumiţi de reducerea normei de hrană în luna iunie şi de disponibilizările care vor avea loc în perioada următoare, ameninţând că opresc activitatea dacă cererile lor nu vor fi rezolvate.

1081 afișări
Imaginea articolului Zeci de poliţişti protestează la sediul MAI, nemulţumiţi de reducerea normei de hrană

Zeci de poliţişti protestează la sediul MAI, nemulţumiţi de reducerea normei de hrană (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a declarat, pentru MEDIAFAX că prin protestul de luni poliţiştii vor să tragă un semnal de alarmă conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor.

"Tăierea normei de hrană este ilegală, iar Guvernul trebuie să găsească în şedinţa de miercuri o soluţie, pentru că altfel noi oprim activitatea", a spus Gruia.

El a precizat că pichetul de luni va continua şi în zilele următoare, SNPPC având autorizaţie de protest până vineri, între orele 11.30 şi 18.00.

Liderul sindical a adăugat că la protestul de luni au venit doar poliţişti din Capitală, urmând ca marţi să fie o acţiune mai amplă, la care vor participa poliţişti din toată ţara.

Gruia a spus că sindicaliştii au fost invitaţi, marţi, la discuţii la Ministerul Administraţiei şi Internelor. El a precizat că speră ca la această întâlnire să fie puse în aplicare propunerile sindicaliştilor şi, împreună cu conducerea MAI, să găsească cea mai bună soluţie pentru angajaţii instituţiei.

Ministrul Traian Igaş i-a invitat la discuţii, marţi, la ora 17.00, pe reprezentaţii sindicatelor poliţiştilor şi personalului contractual din MAI.

Reprezentanţii MAI au anunţat, luni, că în cadrul întâlnirii vor fi abordate "aspecte legate de procesul de reformă şi modernizare demarat la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor, măsurile de îmbunătăţire a Statului poliţistului, precum şi alte teme de interes pentru poliţişti".

O delegaţie a SNPPC a discutat, joia trecută, cu ministrul Internelor, Traian Igaş, şi cu şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, despre restructurările din MAI şi despre reducerea normei de hrană.

Liderul SNPPC, Marin Gruia, a anunţat, la finalul întâlnirii, că a propus conducerii MAI suspendarea la cerere din activitate a unor poliţişti, pe o perioadă de doi-trei ani, pentru evitarea disponibilizărilor. Gruia a precizat că, în ceea ce priveşte structurile de arme ale ministerului, sunt peste o mie de angajaţi care s-ar putea suspenda la cerere. Liderul sindical a adăugat că dacă ministerul acceptă propunerea lor de suspendare din activitate a unor poliţişti s-ar rezolva aproximativ 70% din nevoia de disponibilizări.

În ceea ce priveşte reducerea normei de hrană, Gruia că pe indicatorii de plată din prima parte a anului nu s-au făcut disponibilizările prevăzute în buget, astfel că reprezentanţii MAI au fost nevoiţi să recurgă la această măsură, care este provizorie.

Liderul Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că reducerea normei de hrană va afecta peste 100.000 de persoane, adică pe toţi angajaţii MAI.

Potrivit lui Lincu, în documentul întocmit de Direcţia Financiară din MAI se arată că norma de hrană va fi redusă de la 720 la 130 de lei în luna iunie, fără a se specifica ce urmează să se întâmple din luna următoare.

Lincu a precizat că, după această diminuare a veniturilor, un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar.

"Dincolo de efectele neacordării normei de hrană cuvenite pentru luna iunie, apreciem că măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al poliţistului român ameninţat cu destituirea", a spus Lincu.

Disponibilizările din Ministerul Administraţiei şi Internelor vor începe în aproximativ 30 de zile, a anunţat, joi, ministrul Traian Igaş, precizând că după studierea şi rectificarea organigramelor toate posturile vor fi scoase la concurs şi ulterior ocupate.

Igaş a amintit că bugetul pe anul 2011 obligă conducerea MAI să recurgă la restructurări, procesul fiind îngreunat de faptul că legea privind unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat al ministerului pe anul 2011 a fost respinsă în Parlament.

Ministrul a mai spus că până în 3 iunie speră să se încheie analiza organigramelor de personal şi ca acestea să fie îmbunătăţite, inclusiv să devină mai flexibile, mai comprimate şi să se reducă numărul de posturi din Aparatul central. Igaş a adăugat că la finalul acestui proces scopul este ca din cei aflaţi în misiune în stradă să nu dispară niciun post.

În ceea ce priveşte reducerea normei pentru hrană în luna iunie cu 550 de lei, ministrul a spus că diferenţa va fi redată poliţiştilor în trimestrul trei, asigurând că există prevederi bugetare în acest sens.

Ministrul a mai subliniat că, potrivit Notei-raport aprobate în 1 iunie, măsura acordării a 130 de lei din valoarea financiară a normei de hrană pentru lucrătorii MAI va fi aplicată numai în luna iunie, urmând ca din trimestrul III al anului în curs să se acorde diferenţa aferentă.

Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevăzând, totodată, disponibilizarea a 18.000 de angajaţi în 2011, în două etape.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici