Atleta Caster Semenya va reveni în competiţii în iunie

Atleta sud-africană Caster Semenya a declarat, marţi, că va reveni în circuitul profesionist, la 24 iunie, cu ocazia reuniunii de la Zaragoza (Spania), după ce Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) va anunţa rezultatele testelor privind identitatea sa sexuală.

22 afișări
Imaginea articolului Atleta Caster Semenya va reveni în competiţii în iunie

Atleta Caster Semenya va reveni în competiţii în iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În baza sfaturilor medicale şi legale, reafirm că nu există niciun obstacol pentru ca eu să pot participa în competiţiile feminine. Am hotărât să revin cu ocazia reuniunii de la Zaragoza, din 24 iunie", a precizat, într-un comunicat, campioana mondială la 800 de metri.

Semenya a considerat injustă interdicţia participării sale în cadrul unei reuniuni locale, la sfârşitul săptămânii trecute, dar a acceptat cererea federaţiei sud-africane de a aştepta decizia IAAF, prevăzută pentru luna iunie.

Cotidianul sud-african "The Star" anunţase, săptămâna trecută, că Semenya intenţionează să recurgă la justiţie, în cazul în care nu va primi dreptul de a reveni în competiţii.

IAAF a hotărât, în august 2009, chiar înaintea finalei probei de 800 metri din cadrul Campionatului Mondial desfăşurat la Berlin, dominată de atleta sud-africană, să numească un grup de experţi pentru a stabili identitatea sexuală a atletei, suspectată că ar fi hermafrodită. Acest anunţ a scandalizat Africa de Sud şi situaţia a luat o turnură extrasportivă, având implicaţii politice şi rasiale.

Iniţial, IAAF a anunţat că rezultatele testelor vor fi date publicităţii în luna noiembrie a anului trecut, însă prezentarea acestora a fost amânată pentru luna iunie a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici