Borcea: Transferurile au fost succese ale clubului Dinamo, banii au fost utili în momente grele

Cristian Borcea a declarat miercuri la Tribunalul Bucureşti că transferurilor de fotbalişti au reprezentat succese ale clubului întrucât banii au fost utili în "momente grele" şi că iniţiativa efectuării lor nu i-a aparţinut, fiind desemnat pentru aceasta de Consiliul de Administraţie al clubului.

47 afișări
Imaginea articolului Borcea: Transferurile au fost succese ale clubului Dinamo, banii au fost utili în momente grele

Borcea: Transferurile au fost succese ale clubului Dinamo, banii au fost utili în momente grele (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Acţionarul FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost audiat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, în legătură cu transferul mai multor jucători în perioda 1999 - 2001, dosar în care a fost trimis în judecată.

Cristian Borcea a dat declaraţii în legătură cu transferurile jucătorilor Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Nicolae Mitea, Dan Alexa şi Adrian Mihalcea.

Borcea a explicat instanţei de judecată că nu el a avut iniţiativa acestor tranferuri care fac obiectul anchetei şi că a fost doar desemnat să se ocupe de ele de către Consiliul de Administraţie (CA) al clubului.

Potrivit acţionarului clubului Dinamo, toate transferurile pentru care a semnat contracte de cedare drepturi federative au reprezentat "succese", din cauza faptului că jucătorii luaţi la clubul Dinamo cu ani puţini, au fost vânduţi mai departe cu bani mult mai mulţi, fonduri ce au ajuns în vistieria grupării "alb-roşii", "în momente grele ale clublui".

Borcea le-a spus explicat judecătorilor că în perioada 1999-2001 nu exista nicio lege care să interzică astfel de tranferuri de jucători, nici în România, dar nici în străinătate, explicând totodată judecătorului de caz că "un fotbalist nu poate fi evaluat uşor".

"Nu există un tabel de evaluare pentru jucători. Astăzi îl putem cumpăra cu un milion, iar mâine se poate accidenta la picior, caz în care nu mai valorează nimic. Au fost situaţii în care am ajuns să plătim noi ca să putem scăpa de unii judecători", a explicat Borcea instanţei.

Acţionarul de la Dinamo a fost intrebat punctual de instanţă în legătură cu transferul fiecărui jucător în parte, iar Borcea a oferit detalii amănunţite despre sumele cu care au fost cumpăraţi de la club şi sumele cu care au fost vânduţi ulterior fotbaliştii.

Astfel, Cosmin Contra, a fost luat cu aproximativ 10.000 de dolari de la Politehnica Timişoara şi vândut ulterior clubului Alaves pentru 800.000 de dolari, profitul efectiv al clubului Dinamo fiind de peste 750.000 de dolari.

Întrebat de procurorul DNA de ce există documente care atestă faptul că pentru jucătorii menţionaţi în actul de inculpare cluburile străine ar fi oferit sume considerabil mai mari decât cele regăsite în contabilitatea clubului, Borcea a explicat că în multe dintre cazuri au existat clauze între club - fotbalist - impresar, în sensul ca fie fotbalistul, fie impresarul, să primească tot ceea ce depăşeşte sumele cerute de clubul Dinamo pentru respectivii jucători. "Atât cât am cerut, noi am primit, restul nu ne-a interesat", a conchis referitor la acest aspect Borcea.

Totodată, întrebat de ce clubul Dinamo şi patronatul acestuia nu au cerut sume mai mari pe jucători, Borcea a repetat că, în opinia sa aceste tranferuri au fost corecte, că au adus câştiguri, nu pierderi, clubului şi că nu înţelege de ce este acuzat pentru acest fapt.

Instanţa a stabilit ca la următorul termen al procesului, din 16 martie, să fie citaţi pentru audiere primii cinci martori propuşi de acuzare, printre care Vasile Turcu, Gabriel Bivolaru, Florin Prunea, Marian Albu şi Mircea Sandu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici