Cazul Lance Armstrong, evenimentul major al anului 2012 în materie de dopaj

Cazul rutierului american Lance Armstrong, deposedat de cele şapte trofee ale Turului Franţei ca urmare a unei anchete a Agenţiei Americane Antidoping (USADA), a reprezentat evenimentul major al anului 2012 în materie de dopaj.

205 afișări
Imaginea articolului Cazul Lance Armstrong, evenimentul major al anului 2012 în materie de dopaj

Lance Armstrong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un raport al USADA a dovedit că texanul a creat un sistem complex de dopaj şi a dus la excluderea lui Armstrong pe viaţă din sportul profesionist, agenţia americană anulând toate rezultatele înregistrate de fostul ciclist după 1 august 1998, printre care se numără şi şapte succese în Turul Franţei (1999-2005). Această decizie a fost validată de Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI).

Căderea lui Armstrong a atras acuzaţii la adresa UCI, ai cărei conducători sunt suspectaţi în cel mai bun caz de indiferenţă, în cel mai rău caz de corupţie, confom AFP. Hein Verbruggen (71 de ani), fostul preşedinte al forului, şi Pat McQuaid (63 de ani), succesorul său din 2005, au fost primii vizaţi de critici.

Mai multe voci, în special din SUA şi Australia, au cerut plecarea conducătorilor UCI. Cu un an înainte de alegerile pentru postul de preşedinte, federaţia este slăbită şi şi-a pierdut din credibilitate.

McQuaid nu are însă nicio intenţie să demisioneze. Mai mult, el va candida pentru al treilea mandat de preşedinte, în septembrie 2013. În luna noiembrie, UCI a anunţat că o comisie independentă formată din doi britanici şi un australian va stabili rolul său în cazul fostului rutier Lance Armstrong, forul mondial fiind bănuit că l-ar fi acoperit pe americanul care s-a doptat sistematic timp de mai mulţi ani. Acuzată că l-ar fi acoperit pe Lance Armstrong în perioada în care acesta domina Turul Franţei, federaţia internaţională promisese anterior că va permite "unei comisii externe independente" să analizeze aceste acuzaţii. Comisia are termen până la începutul lunii iunie 2013 pentru a-şi anunţa concluziile.

Sportul internaţional a fost marcat de mai multe cazuri de dopaj pe parcursul anului 2012, cel al lui Armstrong fiind cel mai răsunător:

6 ianuarie: Ciclism. Gregory Bauge este deposedat de titlul de campion mondial la ciclism viteză în 2011, deoarece nu şi-a respectat obligaţiile de localizare antidoping. Francezii pierd de asemenea titlul pe echipe. Suspendarea pe un an a lui Bauge fiind retroactivă, valabilă din 23 decembrie 2010, sportivul a putut participa la Jocurile Olimpice de la Londra.

6 februarie: Ciclism. Alberto Contador (29 de ani) este suspendat pentru doi ani, cu efect retroactiv din 25 ianuarie 2011, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), el fiind depistat pozitiv cu clenbuterol la ediţia 2010 a Turului Franţei. Luxemburghezul Andy Schleck este declarat învingător în Turul Franţei 2010.

9 februarie: Ciclism. Germanul Jan Ullrich, în vârstă de 38 de ani, retras din activitate din 2007, este suspendat doi ani de TAS "pentru încălcarea regulamentelor antidoping", în cadrul afacerii Puerto, iar toate rezultatele obţinute de el după mai 2005 sunt anulate.

19 aprilie: Ciclism. Riccardo Ricco (28 de ani) este suspendat 12 ani de Tribunalul Italian Antidoping pentru o autotransfuzie sangvină în urma căreia a fost spitalizat de urgenţă în februarie 2011. El a mai fost suspendat deja 20 de luni pentru dopaj, în 2008, şi condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pentru "folosirea de substanţe otrăvitoare" în Turul Franţei 2008.

2 mai: Atletism. Sportivul portughez Helder Ornelas (38 de ani), specialist în probele de fond, devine primul atlet suspendat pentru dopaj în baza paşaportului biologic. El primeşte interdicţie de participare la competiţii timp de patru ani. Decizia a venit ca urmare a unei serii de teste sangvine făcute în perioada decembrie 2009 - noiembrie 2010.

13 iunie: Ciclism. Agenţia Americană Antidoping (USADA) deschide o procedură pentru dopaj împotriva lui Lance Armstrong.

29 iunie: Ciclism. USADA îl acuză oficial pe Armstrong că s-a dopat aproape pe întreaga durată a carierei sale (cu EPO, transfuzii sangvine, testosteron, cortizon, hormoni de creştere) şi că a îndemnat alţi sportivi să se dopeze.

6 iulie: Schi fond/biatlon. Preşedintele Federaţiei Austriece de Schi (OSV), Peter Schrocksnadel, şi alţi cinci membri ai OSV, sunt achitaţi de acuzaţiile de dopaj pronunţate împotriva lor după Jocurile Olimpice de la Torino, din 2006. Spre deosebire de cei şase, fostul antrenor al echipei Austriei de schi fond, Emil Hoch, este condamnat la 20 de luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 26.000 de euro. Foştii biatlonişti Wolfgang Perner, medaliat cu bronz la JO-2002, şi Wolfgang Rottmann, fost campion mondial la Oslo, în 2000, sunt condamnaţi la 18, respectiv 16 luni de închisoare cu suspendare.

6 iulie: Ciclism. Trei apropiaţi ai lui Lance Amstrong, fostul medic spaniol al echipei US Postal, Luis Garcia del Moral, antrenorul spaniol "Pepe" Marti şi preparatorul fizic italian Michele Ferrari, sunt suspendaţi pe viaţă de USADA, "în cadrul unui sistem de dopaj organizat la nivelul echipei US Postal".

17 iulie: Ciclism. UCI anunţă că luxemburghezul Frank Schleck (RadioShack), 32 de ani, locul trei în ediţia 2011 a Turului Franţei, a făcut obiectul unui control antidoping pozitiv cu un diuretic, la 14 iulie, în timpul Turului. El riscă o suspendare de până la doi ani. RadioShack îl retrage din Tur, în contextul în care ocupa locul 12 în clasamentul general.

3 august: Atletism. Ivan Tihon (Belarus, aruncarea ciocanului), care şi-a păstrat medalia de bronz de la Jocurile Olimpice din 2008 în ciuda unui control cu rezultat pozitiv (graţie unui viciu de procedură), este privat de participarea la JO de la Londra, după ce o nouă analiză a eşantioanelor de la Olimpiada din 2004 şi Campionatele Mondiale din 2005 relevă că sportivul a folosit substanţe interzise. Tihon a câştigat titlul mondial în 2003, 2005 şi 2007.

6 august: Italianul Alex Schwazer, 27 de ani, campion olimpic în 2008 în proba de 50 de kilometri marş, este nevoit să renunţe la Jocurile Olimpice de la Londra din cauza unui control antidoping pozitiv cu EPO, efectuat în data de 30 iulie, la un antrenament.

13 august: Belarusa Nadzeia Ostapciuk, 31 de ani, campioană olimpică la aruncarea greutăţii la Londra, este depistată pozitiv cu metenolon, un anabolizant, şi pierde medalia. Neo-zeelandeza Valerie Adams, campioană olimpică în 2008, este declarată câştigătoare a probei.

24 august: Ciclism. USADA anulează toate rezultatele obţinute de Lance Armstrong începând din anul 1998, inclusiv cele şapte victorii din Turul Franţei, şi decide interdicţie pe viaţă în cazul său. USADA menţionează circumstanţele agravante, cum ar fi numeroasele încălcări ale regulilor antidoping, participarea la un sistem sofisticat de dopaj sau traficul şi administrarea de substanţe ori metode interzise.

11 septembrie: Atletism. Nadzeia Ostapciuk este suspendată un an, după depistarea sa pozitivă cu metenolon la JO de la Londra. O sancţiune nu foarte severă, deoarece antrenorul sportivei a mărturisit că a dopat-o adăugându-i produsul interzis în mâncare.

10 octombrie: Ciclism. USADA dă publicităţii un raport de 202 pagini, trimis la UCI. În raport, Lance Armstrong este acuzat că "a pus la punct cel mai sofisticat sistem de dopaj din istoria sportului". Şase foşti colegi ai lui Armstrong, care încă participau la competiţii în 2012 şi au mărturisit că s-au dopat, sunt suspendaţi şase luni: Levi Leipheimer, Christian Van de Velde, David Zabriskie, Tom Danielson, George Hincapie şi Michael Barry.

12 octombrie: Johan Bruyneel, acuzat de USADA că a jucat un rol important în sistemul de dopaj pus la punct când era director sportiv al echipei lui Lance Armstrong, demisionează din funcţia de manager general al RadioShack.

22 octombrie: Ciclism. UCI îi retrage lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei.

25 octombrie: Ciclism. Fostul rutier american Bobby Julich, în vârstă de 40 de ani, mărturiseşte că s-a dopat în perioada 1996-1998 şi părăseşte postul de antrenor în cadrul echipei Sky.

26 octombrie: Ciclism. Ediţiile 1999-2005 ale Turului Franţei rămân fără câştigător ca urmare a anulării pentru dopaj a rezultatelor lui Lance Armstrong, decisă de UCI, care îi cere americanului să înapoieze toate primele (aproape trei milioane de euro).

29 octombrie: Ciclism. Fostul rutier olandez Steven de Jongh, 38 de ani, demisionează din funcţia de director sportiv al echipei Sky, după ce mărturiseşte că s-a dopat de-a lungul carierei de sportiv.

5 decembrie: Atletism. Comitetul Internaţional Olimpic retrage medaliile de la JO-2004 în cazul a patru sportivi, după ce o nouă analiză a eşantioanelor din perioada respectivă arată că respectivii s-au dopat la Atena. Cei patru sunt ucraineanul Juri Belonog (locul 1 la aruncarea greutăţii), belarusul Ivan Tihon (locul 2 la aruncarea ciocanului), belarusa Irina Iatcenko (locul 3 la aruncarea discului) şi sportiva rusă Svetlana Kriveliova (locul 3 la aruncarea greutăţii).

8 decembrie: Atletism. Sportiva rusă Daria Pişcalnikova, 27 de ani, locul doi la aruncarea discului, la JO de la Londra, este suspendată provizoriu de IAAF, urme de steroid fiind găsite la un control de urină efectual la 20 mai. Pişcalnikova a mai fost suspendată, aproape trei ani, în perioada 2008-2011, deoarece a trucat eşantioane, alături de alte şase sportive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici