Dumitru Dragomir cere demiterea preşedintelui CNCD: Am să propun Guvernului să-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marţi, că va propune Guvernului să-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc din funcţia de preşedinte al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

649 afișări
Imaginea articolului Dumitru Dragomir cere demiterea preşedintelui CNCD: Am să propun Guvernului să-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc

Dumitru Dragomir (Imagine: Cosmin Motei/Mediafax Foto)

"Asztalos ăsta e de pe altă planetă. Am să propun Guvernului să-l schimbe imediat. El face foarte multe prostii. Crede că dacă păcăleşte statul român să-şi ia salariul poate să bage beţe în roate şi să învrăjbească situaţia dintre români şi unguri. Ce om politic e el? Să nu mă supere că-l iau într-o tărbacă. Noi cu ungurii am fost fraţi dintotdeauna. El deranjează lucrurile. Cum să ne învrăjbească el? Pe onoarea mea, ar trebui să fie destituit imediat Asztalos ăsta. La noi nu e xenofobie, astea sunt glume. Lasă-i pe oameni să mai facă o glumă, că doar nu bagă cuţitul în el. Noi de aia suntem un popor frumos, că ne-am împreunat unii cu alţii, cu ungurii, cu evreii, cu ţiganii, cu toţi", a spus Dragomir.

El a adăugat că LPF nu se va sesiza în cazul gestului făcut de managerul FC Steaua, Mihai Stoica, la finalul partidei cu CFR Cluj, când a înfipt un steag al României în dreptul unei porţi. "Liga nu se va sesiza după meciul Steaua - CFR Cluj. De multe ori comportamentul conducătorilor nu este cel permis de regulament. Iar pentru asta şi noi i-am pedepsit în decursul timpului. Şi vom lua măsuri, dar vom lua cum credem noi, nu cum vrea Asztalos. Păi cum să mă duc eu acolo (n.r. - la sediul CNCD) să stau de vorbă cu Asztalos ăsta? Cine e ăsta să mă cheme pe mine? Să vină aici, la Ligă, să îi spun eu nişte lucruri. Ce om politic e el dacă învrăjbeşte populaţia României?", a afirmat oficialul Ligii.

Dragomir susţine că observatorii UEFA nu au notat în raport gesturile şi scandările cu tentă rasistă de la finalul partidei Steaua - FC Copenhaga. "Ce să se sesizeze observatorii UEFA? Că nu înţelegeau nimic ăia. De unde dracu' ştia ăla (n.r. - observatorul UEFA) ce strigă ai noştri? Iar Mihai Stoica ce a făcut? Ce dacă a dat din braţe? Poate a imitat o lebădă. Păi pentru asta trebuie să te superi? Păi unde e frumuseţea, unde sunt glumele de altădată? Duceţi-vă în secuime să vedeţi cum ne tratează pe noi românii datorită acestui Asztalos şi a încă doi-trei. Păi eu am atâţia prieteni unguri, ei îmi zic «Băi, oltene», eu le zic «Băi, oagăre». Şi ce, ăsta e un lucru rău? Păi lui Gigi i se spune machedonul. Ar trebui să se supere? Păi Asztalos ăsta ştie ce e aia glumă, să ştii să spui un banc? Dacă nu ai simţul umorului pentru ce Dumnezeu mai trăieşti? Numai vrajbă şi vrajbă, am ajuns un popor invrăjbit şi sărăcit", a menţionat Dumitru Dragomir.

El nu este îngrijorat de scrisoarea trimisă FRF de preşedintele UEFA Michel Platini pe tema rasismului de la meciurile din România, deoarece acestuia "i s-a explicat situaţia". "Nu mă îngrijorează scrisoarea pentru că domnului Platini i s-a explicat situaţia. Că noi nu suntem o ţară xenofobă. Suntem, într-adevăr, un popor naţionalist, dar atunci ce să mai spunem de Spania. Asztalos să se ducă în Catalunya, în fostele ţări din Iugoslavia, în Belgia şi să vadă ce este acolo. La noi e boierie, băi nene. Noi, românii, am fost atât de proşti încât am fost fraţi cu toţi în decursul vieţii", a precizat oficialul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Preşedintele LPF susţine că membrii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării ar trebui să se sesizeze de fiecare dată când el este înjurat pe stadioanele din Liga I. "De ce nu se sesizează Asztalos ăsta când pe mine mă înjură pe toate stadioanele pentru că am făcut o lege organică. Eu nu sunt discriminat? De ce nu s-a sesizat când toţi spectatorii îmi dădeau la m..e, îmi blestemau familia şi aşa mai departe? Păi mai discriminat ca mine n-a existat om în România. Eu sunt oltean şi am fost discriminat. Unde a fost instituţia lui Asztalos? De ce n-a luat măsuri când şi unguri, şi români, şi ţigani şi aşa mai departe îmi dădeau tot felul de trimiteri prin «ue». Dar ştie să îi învrăjbească pe români între ei, că şi ungurii pe teritoriul României sunt tot români. Şi ungurii sunt prietenii noştri. Spunem bancuri cu olteni, cu unguri, cu evrei... cum să te superi? Trebuie să-şi dea demisia imediat acest Asztalos", a mai spus Dragomir.

El consideră că regulile privind discriminarea au fost făcute pentru situaţii mult mai grave din alte ţări. "Regulile astea cu discriminarea au fost făcute pentru Catalunya şi pentru altele şi le-am luat şi noi de tâmpiţi. În alte părţi e deranj mare. Păi ce s-ar întâmpla să fie pe un stadion din România ce s-a întâmplat la Barcelona când toată arena era cu steagul Catalunyei, nu al Spaniei. La noi dacă se întâmplă chestia asta ne scoate din Europa. Asztalos ia banii degeaba de la noi, plătim taxe pentru astfel de oameni. E o haită de oameni acolo (n.r. - la CNCD) care iau nişte bani de la stat şi nu fac nimic. Nici la meciuri nu vin, dar îşi dau cu părerea. Păi el e om politic? Un om politic ar fi venit şi ar fi spus «Asta este domne, aşa e la fotbal»", a precizat Dragomir.

Oficialul LPF este de părere că în fotbalul românesc sunt îngrijorătoare incidentele provocate de suporteri prin folosirea petardelor şi torţelor şi nu manifestările xenofobe. "Noi trebuie să umblăm să nu mai arunce lumea cu petarde, cu bombe, să nu se mai fumeze pe stadion. Noi aici trebuie să umblăm, la civilizaţie. Nu că îi zice unul altuia «Ţi». Păi la ungur nu îi spui ungur, la oltean nu îi spui oltean? Unde este discriminarea? Păi nu îl avem pe Kassai, pe ungurul nostru pe care îl iubim? Dacă aveam ceva cu ungurii, păi rămânea ăsta atâţia ani în fruntea federaţiei, ca secretar general? Noi la fotbal nu facem diferenţe că e ungur, că e român, că e ţigan", a explicat preşedintele.

Întrebat dacă declaraţiile conducătorilor nu învrăjbesc la rândul lor suporterii, Dragomir a răspuns: "Nu, astea sunt glume. E o glumă între Becali şi Copos. Păi e plină ţara de ţigani. Cică să le zicem acum romi. E plină Europa de ţigani. Toată Europa le zice ţigani, noi le spunem romi. În galeria Stelei sunt mai mulţi ţigani decât în galeria Rapidului. Păi trebuie să te superi pe Gigi? Ăsta e un joc sportiv, se fac glume sportive. Problemele teritoriale şi istorice nu sunt de natură fotbalistică. Păi «Ţi» ce înseamnă? Pentru asta trebuie să facem caz? Suntem bolnavi mintali? Păi dacă iei de bun ce spune Gigi Becali, Bălăceanca scrie pe tine".

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat că LPF ar trebui să aibă o reacţie în cazul gestului făcut de managerul FC Steaua, Mihai Stoica, la finalul partidei cu CFR Cluj, când a înfipt un steag al României în dreptul unei porţi.

Asztalos a precizat că observatorii partidei Steaua - FC Copenhaga au reclamat la UEFA un incident cu tentă rasistă petrecut la fiinalul partidei, când jucătorii şi oficialii grupării "roş-albastre" s-au bucurat alături de galerie.

Înaintea meciului cu FC Copenhaga, Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) şi Partida Romilor au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, din 24 septembrie, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta. La rândul său, CNCD a informat UEFA cu privire la aceste manifestări.

Colegiul Director al CNCD l-a amendat cu 1.000 de lei pe Gabriel Safta, l-a avertizat pe managerul FC Steaua, Mihai Stoica, şi a ajuns la concluzia că unele mesaje afişate de galeria echipei "roş-abastre" la derbiul cu Rapid, din 24 septembrie, au avut un caracter rasist.

Preşedintele UEFA, Michel Platini, i-a trimis o scrisoare preşedintelui FRF, Mircea Sandu, în care avertizează cluburile din România că riscă sancţiuni severe în cazul în care manifestările rasiste se vor repeta la meciurile de fotbal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici