Echipa Angliei la Cupa Mondială ar putea fi ţinta unui atac terorist

Serviciile de securitate britanice se tem că membrii echipei de fotbal a Angliei la Cupa Mondială ar putea fi ţinta unei celule islamiste care activează în Africa de Sud şi care consideră meciul de deschidere cu SUA drept o ţintă importantă, informează Sunday Express.

33 afișări
Imaginea articolului Echipa Angliei la Cupa Mondială ar putea fi ţinta unui atac terorist

Echipa Angliei la Cupa Mondială ar putea fi ţinta unui atac terorist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un raport secret obţinut de Sunday Express identifică gruparea al-Shabaab - care are legături cu al-Qaida şi este condus de şeicul Moktar Ali Zubeyr - drept "ameninţare credibilă" la adresa echipei engleze şi a celor 25.000 de fani aşteptaţi în Africa de Sud.

Gruparea teroristă, cu baza în Somalia, acţionează în principalele oraşe sud-africane şi ar putea avea legătură cu ameninţările care au determinat închiderea ambasadei şi consulatelor americane în luna septembrie.

Serviciile de informaţii sud-africane au cunoştinţă despre faptul că mulţi somalezi, aflaţi deseori ilegal în ţară, au fost radicalizaţi de al-Shabaab, având acces la arme şi explozibili, ceea ce reprezintă un risc pentru meciul Anglia - SUA din 12 iunie de la Rustenburg.

"Al-Shabaab este cu singuranţă conştientă de semnificaţia simbolică a unui meci Anglia - SUA. Africa de Sud are graniţe permisive şi găzduieşte cinci milioane de imigranţi ilegali", a apreciat expertul Lee Niblett, coautor al raportului.

"Este posibil ca membrii celulelor teroriste să fi intrat deja în ţară, cu scopul de a pregăti atacuri. Deşi nu am identificat o ameninţare concretă, al-Shabaab are acces la mijloacele necesare comiterii unui atac. Un atac asupra jucătorilor, fanilor sau stadionului nu poate fi exclus", a adăugat expertul de la Red24, companie internaţională de management al riscului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici