FRA: Trei atlete au fost excluse din lot, deoarece nu s-au prezentat la un control antidoping

Federaţia Română de Atletism a anunţat, joi, prin intermediul unui comunicat, excluderea sportivelor Maria Ifteni, Anca Bunea şi Claudia Florea din delegaţia care va participa la Campionatul European de cros din cauza absenţei de la un control antidoping.

131 afișări
Imaginea articolului FRA: Trei atlete au fost excluse din lot, deoarece nu s-au prezentat la un control antidoping

FRA: Trei atlete au fost excluse din lot, deoarece nu s-au prezentat la un control antidoping (Imagine: Mediafax Foto)

"Conform adresei MTS nr. 2169/12.08.2013, autorizaţia de participare la competiţiile europene, mondiale şi olimpice va fi obţinută numai în urma controlului antidoping al lotului. Federaţia sportivă trebuia să comunice ANAD locul şi data unde poate fi efectuat controlul lotului. În data de 25.11.2013, echipa ANAD a fost prezentă la Băile Felix, unde se afla în catonament lotul, mai puţin atelţii care au efectuat deplasarea la concursul de ekiden din Japonia şi Cristina Frumuz, al cărei club a informat FRA, printr-o adresă, că nu poate ajunge la locul de cantonament. Bineînţeles, au absentat cele trei alergătoare Maria Ifteni, Anca Bunea şi Claudia Florea, ale căror cluburi şi antrenori nu au motivat în nici un fel neprezentarea lor la locul de cantonament", se arată în comunicatul citat.

În urma absenţei celor trei sportive, Consiliul Tehnic al FRA a decis ca sportivele să nu facă deplasarea la europenele de cros. "De altfel, în convocatorul remis cluburilor de către FRA, s-a specificat că sportivii sunt obligaţi să se prezinte la orice solicitare de control antidoping. Neprezentarea sportivelor a fost considerată, în atari condiţii, un act de indisciplină. Cum data înscrierilor finale la competiţia europeană era înaintea întrunirii Consiliului Federal, Consiliul Tehnic al FRA a luat hotărârea neincluderii din lot a sportivelor respective, în ideea că directorii tehnici care a făcut convocarea au dreptul să o şi revoace, atâta timp cât nu au fost îndeplinite cerinţele federaţiei", a menţionat FRA.

FRA a enumerat şi motivele pentru care a decis organizarea unui cantonament de două săptămâni la Băile Felix, deşi cele trei sportive sunt încă eleve. "Conform Ordinului MEC nr. 4925/2005, sportivilor elevi din loturile naţionale li se motivează absenţele în situaţia în care se află în pregătire sau efectuază deplasări la competiţii. Organizarea cantonamentului cu 14 zile înaintea Campionatului European a mai avut următoarele raţiuni: obţinerea vizei medicale pentru unii dintre sportivi care intraseră în lot, echiparea uniformă a echipei reprezentative, cum la competiţia vizată se efectuează clasament pe echipe, era normal să se efectueze o strategie comună, pentru a obţine un rezultat cât mai bun şi pentru a reinstaura spiritul de echipă naţională şi loturile naţionale care fac deplasări în străinătate să reprezinte cât mai bine România".

Pe de altă parte, FRA susţine că atletele Mirela Lavric şi Bianca Perie nu au fost incluse în lotul olimpic din cauza unor acte nedepuse la Comisia Tehnică a COSR. "În legătură cu neincluderea sportivelor Mirela Lavric şi Bianca Perie în propunerile înaintate de către FRA pentru lotul olimpic, ce urmează să fie supuse analizei Comisiei Tehnice a COSR, precizăm că una dintre condiţiile de bază este prezentarea Planului de Pregătire în original. Pentru Mirela Lavric, respectivul document a fost prezentat de abia astăzi, şi va fi înaintat COSR, Bianca Perie afându-se în continuare fără plan. Oricum, decizia finală cu privire la componenţa nominală a sportivilor o va lua Comisia Tehnică a COSR", conchide comunicat FRA.

ProSport a scris în ultimele zile despre excluderea atletelor Maria Ifteni, Anca Bunea şi Claudia Florea din lotul pentru Campionatele Europene de cros, după ce sportivele au solicitat să se pregătească acasă şi nu centralizat, pentru a nu absenta de la cursurile şcolilor pe care le urmează. Lotul lărgit pentru Campionatele Europene de cros din Serbia este format din 13 sportive, însă ProSport a anunţat că doar o sportivă a participat la testarea de la Băile Felix.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici