Gimnastul Pescăruş

Pentru un sportiv, cucerirea medaliilor la competiţiile internaţionale de anvergură, pare să reprezinte garanţia succesului şi a asigurării unei vieţi liniştite. Însă nu e deloc aşa, deoarece, după ce îşi încheie activitatea, acesta este nevoit să-şi găsească o meserie.

289 afișări
Imaginea articolului Gimnastul Pescăruş

Gimnastul Pescăruş (Imagine: www.daya.ro)

Puţini reuşesc să păşească pe calea antrenoratului, un domeniu destul de nesigur şi de prost plătit, dar, cel mai grav, majoritatea plătesc tribut accidentărilor suferite în perioada când au activat ca sportivi. Cei mai îndrăzneţi dintre cei care scapă de operaţii aleg calea exilului, iar cei mai norocoşi dintre aceştia reuşesc să prindă contracte în domenii conexe. Cum este şi cazul lui Doru Moiş, fost campion mondial şi european la gimnastică aerobică. Care, după ce a atins excelenţa în sport, devenind atât campion mondial, cât şi european, a făcut pasul către acrobaţie. Apoi către artă, jucând acum într-o piesă de teatru.

A scăpat miraculos de accidentări

Moiş a practicat mai întâi gimnastică artistică, fiind component al lotului naţional de juniori, în perioada 1988-1992, participând la C. M. Universitar din Japonia în 1995. Însă, laurii i-a cucerit la aerobică, unde în 2000, la Campionatul Mondial din Riesa (Germania) a obţinut medalia de aur. Iar cu un an în urmă, la Campionatul European din Birmingham a urcat pe prima treaptă a podiumului. A cucerit medaliile alături de Claudiu Varlam, Cristian Moldovan şi Remus Nicolae. Având o constituţie fizică robustă, dar şi ocrotit de zeiţa Fortuna, a putut să scape de accidentări.

"Sunt unul dintre extrem de puţinii sportivi fericiţi care nu au avut accidente majore. Majoritatea foştilor gimnaşti nu scapă fără operaţie la genunchi sau la spate, precum foştii mei colegi medaliaţi", spune Moiş. Toţi colegii lui cu care a urcat pe podium au suferit intervenţii chirurgicale la spate sau la genunchi. Dintre aceştia, doar Moldovan a reuşit să prindă un job în sport, antrenând lotul naţional de gimnastică artistică junioare de la Deva şi fiind angajat la CS Dinamo.

Pasul către dansator acrobat

"Premiile erau mici în perioada când am activat ca sportiv, gimnastica aerobică nefiind probă olimpică. Aşa că după ce nu am mai fost gimnast, a trebuit să emigrez, ca să pot găsi ceva de lucru", spune Moiş.

Iar faptul că nu a suferit accidentări majore l-a ajutat să facă pasul către acrobaţie. Astfel, imediat după cucerirea medaliei de aur la mondiale, a ales calea exilului, plecând în Canada, alături de soţia lui pe atunci, Mariana Moiş, şi ea tot fostă sportivă.

"Am avut noroc că o cunoşteam pe Debra ( n.r - Brown) - coregrafă la «Cirque du Soleil», câştigătoare a premiului «Emmy». Alături de ea, în trupa «Le Groupe Apogee», am efectuat numeroase turnee în Canada, Mexic şi SUA", spune fostul campion mondial şi european. Moiş debutase ca dansator acrobat în perioada 1998-2000, participând la spectacole
de televiziune şi turnee în teatre în peste 20 de oraşe din Italia. Atunci a lucrat cu coregrafii Moses Pendleton, Daniel Ezralow si David Parson. De asemenea, a mai avut prezentări de modă pentru Zenga Sport la Florenţa şi Barcelona.

În 2001 a fost prezent la "Rhytms of Americas", spectacol prezentat în faţa preşedinţilor statelor din America de Nord şi Sud, cu ocazia "Summit of the Americas 2001", în Quebec City. Apoi, în 2002, a avut spectacol în deschiderea "Governor General Awards", premierea celor mai buni artişti din Canada. De asemenea, a fost performer în filmul american "Van Helsing", în filmările de la Praga din februarie 2003.

Drumul către artă

A revenit în ţară în 2004, unde a creat trupa Xtreme, alcătuită din foştii gimnaşti Casian Bădescu, Alina Gheorghe, Mădălina Croitoru, Alina Ulmeanu. Alina Gheorghe (fostă Dumitrescu) a ocupat locul 1 in proba de trio juniori la Campionatul Mondial din China din 2006 la gimnastică aerobică, ceilalţi trei obţinând ca sportivi doar rezultate pe plan intern. Proiectul Xtreme este o intersectare a mai multor forme de artă - dans, muzică, teatru - cu acrobaţia şi cu sportul. Pornind de la gimnastică, Xtreme realizează o combinaţie inedită de acrobaţii spectaculoase şi mişcări coregrafice de dans modern.

Ei au oferit spectacole la sol sau pe faţada cladirilor folosindu-se de eşarfe, cercuri, baloane transparente sau corzi, atât în ţară, cât şi în străinătate. "Xtreme a avut mai întâi cu spectacolul "Vertical", câteva participări la festivaluri de teatru, în 2010 la Acco/Israel, în Sibiu, la Valladolid/Spania şi in 2009 la "B-Fit In The Street"/Bucureşti", ne destăinuie managera grupului Gabriela David. Iar în piesa "Omul Pescaruş sau Drumul spre Frumos", alt spectacol de teatru, cei cinci au ridicat acrobaţia la rang de artă. Asta sub îndrumarea regizoarei Chris Simion, coregrafia fiind semnata de liderul trupei, Doru Moiş.

Fabulă a desăvârşirii umane

"Vine lumea la spectacole, inclusiv foşti sportivi. Mai ales la ultima reprezentaţie cu Omul Pescăruş, cea din 27 decembrie, sala a fost plină. Sperăm să mai jucăm şi în alte săli din ţară", spune Moiş. Spectacolul este o fabulă a zborului şi a desăvârşirii umane. Show-ul încearcă să transmită mesajul de sensibilitate prin dans, video-proiecţie, acrobaţie, virtuozitate şi forţă. Cinci tineri se întâlnesc, se uită la TV şi se fixează pe un documentar cu pescăruşi, fapt care îi determină să îşi imagineze că ei înşişi se transformă în păsări. Unul dintre ei îşi doreşte mai mult decât zborul limitat al celorlalţi. Din cauza asta stolul îl reneagă, îl proscrie. Jonathan Livingston (Doru Moiş) nu renunţă la zbor şi reuşeşte să îşi depăşească limitele, parcă similar ca în cariera lui sportivă. Astfel, reuşeşte să întâlnească un alt stol de pescăruşi, mai înţelepţi, care zboară la altitudini mult mai înalte, care îl adoptă şi care au ca scop să traiască bunătatea şi dragostea. Piesa este realizată după celebra nuvelă "Pescăruşul Jonathan Livingston" de Richard Bach. Spectacolul s-a jucat în fiecare marţi, începând cu 29 noiembrie 2011, la sala Epika de la Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City, urmând să se reia la 17 ianuarie.

"Cand vorbeşti despre performanţă este ridicol să convingi cu argumente teoretice. Este suficient să înveţi spectatorii să vadă singuri de ce nu e doar un spectacol de teatru şi acrobaţie şi că se poate face şi în România un spectacol de inspiraţie Cirque du Soleil. Este o experienţă care-ţi curăţă sufletul, e o poveste care te învaţă cum să înlături ce e urat şi meschin în tine şi să redescoperi ce e frumos şi adevărat", spune regizoarea spectacolului Chris Simion. Compania de Teatru D' AYA a fost înfiinţată de scriitoarea şi regizoarea Chris Simion (preşedinte) şi de celebrul scriitor francez Pascal Bruckner (preşedinte onorific). Compania de Teatru "D'AYA" are 12 ani de activitate: 22 de producţii de teatru, premii internaţionale şi naţionale, participări în festivaluri de profil de prestigiu, o munca susţinută în mod profesionist cu rezultate foarte clare. Chris Simion este binecunoscuta publicului din Romania atât prin spectacolele de succes pe care le-a regizat ("Oscar si Tanti Roz", "Dragostea durează 3 ani" (550 reprezentaţii), "Ce ne spunem când nu ne vorbim", "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?", "Scaunele", "Hell", "Te iubesc! Te iubesc?" şi multe altele) cât şi pentru cele 8 cărţi publicate.

(Material realizat de Romeo Chiriac, romeo@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici