Ilie Floroiu a sărbătorit 35 de ani de la stabilirea a două recorduri naţionale

Fostul preşedinte al FR Atletism, Ilie Floroiu, în prezent director general al CS Farul Constanţa, a celebrat, pe Stadionul Farul, împlinirea a 35 de ani de când a stabilit recordurile naţionale la 5.000 m şi 10.000 m, încă în vigoare.

593 afișări
Imaginea articolului Ilie Floroiu a sărbătorit 35 de ani de la stabilirea a două recorduri naţionale

Ilie Floroiu (Imagine: George Filip/Arhiva Mediafax Foto)

În prezenţa a aproximativ 300 de spectatori, printre care s-au aflat şi foarte mulţi actuali şi foşti sportivi de performanţă - Gabriela Szabo, Carmen Tocală, Simona Amânar, Andreea Răducan, Elena Frâncu, Daniel Cojocaru - a avut loc o cursă simbolică de 1000 m, în care Ilie Floroiu a concurat cu echipamentul cu nr. 1601, pe care l-a purtat în cei 17 ani de carieră, cu ghetele folosite în urmă cu trei decenii, iar la microfon s-a aflat Costin Moscovici, crainicul care a comentat cursele de record naţional.

Alături de Ilie Floroiu au alergat, printre alţii, Doina Melinte (campioană olimpică la 800 m), Paula Ivan (campioană olimpică la 1500 m, deţinătoarea recordului olimpic), Natalia Andrei (medaliată la CM şi CE), Fiţa Lovin (medaliată la JO, CM şi CE), Gheorghiţă Ghipu (fost campion european de juniori), Paul Copu (multiplu campion naţional de seniori la 3000 m obstacole), Petrică Lupan (multiplu campion naţional de seniori), Stelian Marcu (multiplu medaliat la campionatele naţionale şi balcanice), Marius Marga (arbitru internaţional de box).

"A fost o cursă demonstrativă şi mă bucur că am fost atâţia foşti atleţi, mulţi din generaţia mea. Aş vrea să ştiu şi eu cât mai rezistă recordurile mele. Aşa cum au fost stabilite, aşa cred cred că va veni un moment când vor fi depăşite. Am dorit să alerg în acelaşi echipament din 1978", a declarat la finalul cursei simbolice Ilie Floroiu.

"Ne-am bucurat foarte mult că ne-am reunit o familie a atletismului românesc care a adus glorie României. Lui Ilie Floroiu, care este un om deosebit din toate punctele de vedere, dăruit sportului şi care a făcut multe pentru Constanţa şi sportul românesc, îi doresc multă sănătate. Sperăm să se nască alţii care să ne urmeze şi pe noi, care avem recorduri naţionale şi mondiale", a afirmat fosta mare atletă Doina Melinte.

La eveniment a mai fost prezent, printre alţii, fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu, dar şi Pavel Peniu sau Petre Buduru.

În vârstă de 61 de ani, Ilie Floroiu s-a născut pe 29 noiembrie, în satul Iulia din comuna Izvoarelor, din judeţul Tulcea. Prima legitimare a venit la 20 de ani, la CS Farul Constanţa, unde a avut doi antrenori, Ioan Veliciu (1971-1978, 1982-1987) şi Constantin Craiu (1979-1981). Timp de un an, pe perioada stagiului militar, 1973-1974, a fost legitimat la CSA Steaua Bucureşti, antrenându-se cu Nicolae Păiş. În palmaresul său figurează 25 de titluri de campion al României şi 13 recorduri naţionale, 21 de titluri de campion balcanic, două participări la Jocurile Olimpice din 1976, la Montreal, şi din 1980, la Moscova, prezenţe la Campionatele Europene şi Jocurile Mondiale Universitare.

Recordul naţional la 5.000 m - 13 minute şi 15 secunde - a fost stabilit la 23 iulie 1978, la Campionatul Naţional de seniori, în timp ce recordul naţional la 10.000 m - 24 minute şi 40,1 secunde - a fost înregistrat în 29 august 1978, pe Stadionul Strahov din Praga, la Campionatul European de seniori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici