Interviu cu Ionuţ Rada

George Puşcaş a fost declarat omul meciului pe site-ul UEFA, după România - Croaţia. Atacantul naţionalei este într-o companie selectă, cu italianul Chiesa, neamţul Richter sau portarul Angliei, Henderson, fiecare fiind numiţi de UEFA starurile meciurilor pe care le-au disputat la Euro.

138 afișări
Imaginea articolului Interviu cu Ionuţ Rada

Interviu cu Ionuţ Rada

Fundaşul central Ionuţ Rada îl cunoaşte foarte bine pe George Puşcaş. Cei doi au împărţit aceeaşi cameră în cantonamentele de la Bari, în sezonul 2015-2016. Rada vorbeşte despre cum a evoluat Puşcaş, despre calităţile care îl recomandă să ajungă un atacant important în Europa şi despre sfaturile pe care i le-a oferit.

Ionuţ, cum ţi s-a părut prestaţia lui Puşcaş de ieri şi ce ţi-a plăcut la el?

Ionuţ Rada: În primul rând, mi-a plăcut poziţionarea lui între fundaşi. În multe momente a fost singur, dar experienţa sa din Italia, unde se antrenează foarte mult poziţia, l-a ajutat. În multe momente, fundaşii nu ştiau cum să-l marcheze, se poziţiona foarte bine între ei, să nu ştie care să-l macheze. Apoi mi-a plăcut în dueluri. Nu cred că a pierdut unul în tot meciul. I-a dominat pe ambii fundaşi centrali, ţinea de minge, juca simplu şi pleca în careu. Mingile au venit bine de la Ianis sau Băluţă, dar a ştiut foarte bine să plece pe spaţii. Mi-a plăcut atitudinea şi caracterul lui. A luat mingea la penalty, chiar dacă îşi dorea Ianis să bată. Asta mulţi spun că e individualism, dar nu este aşa. El şi la golul doi se bucura, dar se uita la arbitru să vadă dacă e golul lui. Marii atacanţi aşa sunt, cu asta se hrănesc.

“Dacă vezi faţa lui Dembele, la penalty-ul ratat al Franţei şi faţa lui Puşcaş este diferenţă totală”

Ce s-a schimbat la el, din perioada când l-ai întâlnit la Bari?

Îl ştiu de la antrenamente că era greu să-l marchezi. Are şi forţă, stă foarte bine fizic. Trebuie să lucreze la finalizare, la coordonare când vin mingile din lateral, dar e şi fizicul său. Nu este foarte elastic, dar îşi învaţă calităţile, îi place contactul şi asta e bine. Am jucat aproape un an cu el. A lucrat foarte mult la poziţia în teren, la momentul de plecare. Simte momentul. La Palermo marca la fel. Asta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate dezvolta un atacant, la plecarea la limita cu offside-ul. Aici este lupta între fundaş şi atacant. A lucrat şi finalizările. Îl vedeam şi la antrenamente şi la meciuri şi marca destul de puţin. Asta vine şi din încredere, pentru că acolo nu prea juca. Acum transformă în gol situaţiile pe care le are.

Cum va fi în meciul cu Anglia?

Va fi altă viteză şi alţi fundaşi. Mi s-au părut, totuşi, destul de rudimentari fundaşii şi de la Franţa şi de la Anglia. Sunt fundaşi destul de greoi, destul de drepţi ca şi poziţie. Erau rigizi şi nu aveau o poziţie naturală. În rest, benzile sunt foarte periculoase şi la Anglia şi la Franţa.

Îl va ajuta şi moral evoluţia din meciul cu Croaţia?

Am văzut încredere la el şi înainte de penalty. Dacă vezi faţa lui Dembele, la penalty-ul ratat al Franţei şi faţa lui Puşcaş este diferenţă totală. Ei şi cred în declaraţiile pe care le dau. Radu a greşit puţin la gol, şi-a dat seama, dar a avut apoi două intervenţii foarte bune. Declaraţiile nu sunt doar cuvinte. Ei chiar asta simt. Îşi doresc să se ridice înaintea altora din echipă şi ăsta este un lucru bun. Concurenţa de a fi numărul 1 al echipei este un lucru bun.

Lucrează cu psiholog. “Dau vreo 10-12 goluri aici şi plec în altă parte”

Cum era în afara terenului, când eraţi colegi de cameră la Bari?

M-a impresionat stilul lui. Îi place să se îmbrace, ca oricărui tânăr, să se distreze, dar când era vorba de cantonamente şi antrenamente se pregătea foarte bine. Sunt mulţi pe care dacă îi vezi la antrenament nu i-ai băga în primii 18. El se bate să joace titular şi creşterea sa i se datorează lui. Lucrează şi el cu psiholog şi mental tot timpul când vorbeam cu el avea o încredere enormă. Zicea: “Dau vreo 10-12 goluri aici, apoi plec în altă parte. La Palermo spunea la fel”. Câteodată mă gândeam dacă nu este inconştienţă, dar lucrurile acestea mi le propuneam şi eu. El nu se mulţumeşte că joacă la Palermo, că dă gol cu Malta, vrea mai mult. Asta l-a transformat.

“George, nu-ţi fie frică de concurenţă, tratează-ţi prietenii din copilările şi famila la fel, pentru că restul sunt trecători”

Ce sfaturi i-ai dat?

La Bari suferea pentru că nu juca. Îi spuneam să aibă răbdare, pentru că oportunitatea va veni. Era vorba de când eram la Bari că îl vor echipe bune din Serie A. Îi spuneam: “George, nu-ţi fie frică de concurenţă, pentru că între cei buni o să creşti. Depinde cum te poziţionează impresarul tău. Dacă vei juca o dată la 5 meciuri nu e OK, dar dacă vei fi considerat un jucător important e altceva”

Înainte se accidenta mai des şi i-am spus că dacă face des contracturi sau rupturi e ceva în neregulă cu el. Ori nu se antrenează bine, ori nu se odihneşte bine, ori nu mănâncă bine. Slavă Domnului, în Italia sunt specialişti pe lângă tine şi te pot ajuta. E clar că acum este pe un drum bun. Este un tip liniştit. Îi spuneam mereu să aibă grijă de el. I-am spus: “Numele tău se face mare, vin mulţi pe lângă tine, tratează-ţi prietenii din copilările şi famila la fel, pentru că restul sunt trecători. Nu te schimba! O să ai timp şi de fete la momentul oportun, dar când este de muncă, munceşte”. Acum că a ascultat sau nu, important e că este bine.

Unde crezi că se va transfera Puşcaş, după acest turneu final?

Lui îi place foarte mult Premier League. Meciul cu Anglia va fi un test pentru el. Cu siguranţă, în capul lui este ceva de genul ăsta. Forţă are, pregătire fizică are şi cred că ăsta e ţelul lui. Într-o apărare închisă ca în Italia îi este greu să se exprime. În Premier League spaţiile sunt mai mari şi cu experienţă din Italia cred că s-ar descurca. Cu siguranţă cota i-a crescut foarte mult. Va primi oferte importante, mai ales cu situaţia de la Palemo şi poate asta e şansa lui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici