Israelieni de origine română la Olimpiada Munchen '72

Trei membri ai delegaţiei israeliene participante la JO din 1972 s-au născut în România - doi dintre cei 11 sportivi şi antrenori ucişi în atentatul de la Munchen şi unul dintre cei trei rămaşi în viaţă - iar un alt israelian, care a fost omorât atunci, a făcut facultatea în România.

742 afișări
Imaginea articolului Israelieni de origine română la Olimpiada Munchen '72

11 sportivi şi antrenori au fost ucişi în atentatul de la Olimpiada Munchen '72 (Imagine: www.wikipedia.org)

Doi dintre cei 11 membri ai delegaţiei israeliene ucişi în timpul JO de la Munchen '72 s-au născut în România, un alt israelian ucis a făcut facultatea la noi în ţară, iar unul dintre cei care au scăpat cu viaţă s-a născut, de asemenea, în România.

Luna aceasta se împlinesc 38 de ani de la tragedia de la Jocurile Olimpice de la Munchen. Ce nu se ştie este faptul că doi dintre cei unsprezece sportivi israelieni asasinaţi şi unul dintre cei care au scăpat cu viaţă s-au născut în România, iar altul dintre cei omorâţi a făcut studiile la noi în ţară. Andre Spitzer şi Kehat Shorr, ucişi în timpul JO de la Munchen '72, precum şi Henry Hershkowitz, care a reuşit să scape cu viaţă din atentat, s-au născut în România, în timp ce alt israelian ucis, Yossef Gutfreund, a făcut facultatea la noi în ţară.

Doar trei dintre cei unsprezece sportivi ucişi erau născuţi în Israel: Moshe Weinberg - antrenor de lupte, primul ucis de terorişti, Amitzur Shapira - antrenor de atletism, luat ostatic şi ucis în avion, şi Yakov Springer - Israel, arbitru de haltere, luat ostatic şi ucis în atacul cu grenade.

Doi erau născuţi în România, Andre Spitzer (scrimă) şi Kehat Shorr (tir), unul în Libia, Yossef Romano (halterofil), al doilea ucis, altul în Polonia, Ze'ev Friedman (halterofil), luat ostatic şi ucis în atacul cu grenade, David Berger - născut în SUA, halterofil, luat ostatic şi ucis în atacul cu grenade, Eliezer Halfin - Letonia, luptător, luat ostatic şi ucis în atacul cu grenade, şi Mark Slavin - URSS, luptător, luat ostatic şi ucis în avion.

Andre Spitzer s-a născut la Timişoara, în 1945. A emigrat în Olanda în 1964, în 1971 s-a căsătorit cu o israeliancă, iar la 27 de ani a fost antrenorul naţionalei de scrimă a Israelului. La JO de la Munchen a mers alături de soţie, fetiţa lor de câteva luni rămânând în Olanda. În perioada JO, soţii Spitzer au plecat în Olanda, deoarece fetiţa lor era bolnavă. Spitzer a revenit apoi la Munchen cu patru ore înainte de atacul terorist. Ultima oară când Spitzer a fost văzut în viaţă a fost în timpul crizei ostaticilor, când discuta cu negociatorii, într-un maiou alb şi cu mâinile încătuşate.

Kehat Shorr s-a născut în septembrie 1919, la Braşov. A fost un expert în tir, la JO de la Munchen fiind antrenorul naţionalei israeliene. În 1963 s-a mutat la Tel Aviv cu soţia şi fiica sa. În dimineaţa zilei de 5 septembrie 1972, Shorr a fost luat ostatic din camera de hotel, fiind ucis o zi mai târziu de organizaţia Septembrie Negru. Ultima oară, Shorr a fost văzut alături de Andre Spitzer la fereastra hotelului unde erau ţinuţi ostatici având îndreptate armele teroriştilor asupra lor.

Yossef Gutfreund s-a născut în 1932 în Israel şi era arbitru de lupte la JO de la Munchen. El a făcut Facultatea de Medicină veterinară în România, apoi s-a apucat de lupte. În noaptea atacului s-a trezit crezând că Moshe Winberg, colegul său de cameră, băgase altă cheie în yală. Însă, uşa s-a deschis şi a văzut un mascat cu arma îndreptată spre el. A apucat să blocheze uşa timp de câteva minute, reuşind să-şi atenţioneze colegii de atacul terorist. După 21 de ore, Gutfreund a fost omorât.

Supravieţuitorul atacului terorist Henry Hershkowitz, care s-a născut în 1927, la Braşov, a fost membru al clubului Dinamo. El a fost portdrapelul delegaţiei isrealiene la JO. Henry a scăpat după ce a auzit strigătele lui Gutfreund şi a ieşit din hotel chiar pe balustrada clădirii unde era cazată echipa României spun unele surse, altele susţinând că a scăpat pe la zona presei. Henry Hershkowitz a reuşit să scape alături de luptătorul Gad Tsobari, de Zelich Stroch (tir), Dan Alon, Moshe Yehuda Weinstain (scrimă), Shaul Ladany (marş) şi de doi medici.

Toţi au fost treziţi de ţipetele lui Gutfreund, reuşind să se ascundă şi să fugă. "A auzit afară o armă automată. Târându-se, el a cercetat fereastra şi a văzut un om necunoscut ieşind din apartamentul israelian de la uşa alăturată. Hershkowitz avea puşca sa de la tir, dar, nefiind sigur de câţi intruşi erau implicaţi şi de pericolul în care se aflau ostaticii, a simţit că nu ar trebui să o folosească. Hershkowitz s-a întors la atelierul său de reparat ceasuri din Tel Aviv, pe care încă îl conduce, după ce şi tatăl lui a fost ceasornicar în România", scrie people.com. "În afara Israelului am grijă să nu vorbesc ebraică în public", a declarat Hershkowitz pentru people.com.

În schimbul câtorva sute sau mii de dolari, Nicolae Ceauşescu îşi vindea cetăţenii de origine germană sau evreiască statelor străine interesate. Despre vânzarea către Israel a sportivilor născuţi în România, care au participat la JO de la Munchen '72, am încercat să aflăm detalii de la fostul ministru de Externe, Ştefan Andrei. Însă, el susţine că nu-şi mai aminteşte nimic de JO Munchen '72 sau despre componenţii delegaţiei Israelului de la JO din 1972 care s-au născut în România. "Nu cunosc nimic, nu era problema Ministerului de Externe, ci a Ministerului de Interne, căutaţi-l pe Tudor Postelnicu să vă răspundă", a declarat după ce fost întrebat dacă poate spune în ce condiţii erau vânduţi de către Nicolae Ceauşescu cetăţenii români de altă etnie statelor interesate.

Material de Romeo Chiriac, romeo@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici