Joe Lewis, proprietarul lui Tottenham, pledează vinovat pentru trafic de informaţii privilegiate

Miliardarul britanic Joe Lewis, al cărui trust de familie deţine clubul de fotbal Tottenham Hotspur, a pledat vinovat de trafic de informaţii privilegiate în faţa unui tribunal din SUA.

469 afișări
Imaginea articolului Joe Lewis, proprietarul lui Tottenham, pledează vinovat pentru trafic de informaţii privilegiate

Lewis, în vârstă de 86 de ani, a fost acuzat că a transmis informaţii despre companiile sale piloţilor săi privaţi, prietenilor, asistenţilor personali şi partenerilor săi romantici.

Autorităţile americane spun că frauda a adus profituri de milioane de dolari.

Lewis a pledat vinovat de conspiraţie şi de două capete de acuzare pentru fraudă cu titluri de valoare, ca parte a unui acord cu procurorii.

Lewis a fondat firma de investiţii Tavistock Group şi a fost clasat pe locul 39 în Sunday Times Rich List 2023, cu o avere estimată la peste 5 miliarde de lire sterline (6,4 miliarde de dolari).

El a fost arestat în iulie 2023 şi acuzat de 16 capete de acuzare pentru fraudă cu valori mobiliare şi trei capete de acuzare pentru conspiraţie.

Procurorii au susţinut că, între 2013 şi 2021, a abuzat de accesul său în sălile de consiliu ale companiilor şi a transmis informaţiile privilegiate contactelor sale.

Procurorul american Damian Williams a declarat că aceste contacte au făcut milioane de dolari în pariuri "sigure" pe piaţa bursieră.

Într-o declaraţie, dl Williams a spus: "Declaraţiile de vinovăţie de astăzi confirmă încă o dată - aşa cum am spus când am anunţat acuzaţiile împotriva lui Joseph Lewis în urmă cu doar şase luni - că legea se aplică tuturor, indiferent cine eşti sau câtă avere ai."

Într-un caz, potrivit actului de acuzare, Lewis i-a spus unei prietene să investească într-o companie de biotehnologie în iulie 2019, înainte ca rezultatele unui studiu clinic al companiei să fie făcute publice. Apoi, el însuşi ar fi intrat în contul ei bancar şi a folosit 700.000 de dolari pentru a investi în companie, obţinând în cele din urmă un profit de 849.000 de dolari.

Procurorii au mai spus că Lewis, ca parte a schemei, a ascuns adevărata dimensiune a participaţiei sale în cadrul unei companii, Mirati Therapeutics.

Miercuri, în faţa instanţei din Manhattan, Lewis a recunoscut că ştia că ceea ce făcea era greşit.

"Sunt atât de jenat şi îmi cer scuze în faţa instanţei pentru comportamentul meu", a spus el.

Acuzaţia de conspiraţie este pasibilă de o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, iar cele două capete de acuzare pentru fraudă cu titluri de valoare, fiecare dintre ele este pasibilă de o pedeapsă maximă de 20 de ani.

Cu toate acestea, acordul de recunoaştere a vinovăţiei îi permite lui Lewis să facă apel la decizie în cazul în care este condamnat la închisoare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici