Oltchim a învins Gyor, scor 25-24, dar a RATAT calificarea în finala Ligii Campionilor

Campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea a ratat, joi, la Veszprem, calificarea în finala Ligii Campionilor, deşi a învins echipa Gyor ETO, scor 25-24 (14-10), în manşa retur a semifinalelor competiţiei.

1737 afișări
Imaginea articolului Oltchim a învins Gyor, scor 25-24, dar a RATAT calificarea în finala Ligii Campionilor

Oltchim a învins Gyor, scor 25-24, dar a RATAT calificarea în finala Ligii Campionilor (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

În tur, campioana Ungariei a câştigat la Bucureşti, cu 24-22 (14-10), iar cu scorul general de 48-47 s-a calificat în cea de-a opta finală din istorie, dar fără a câştiga vreuna din cele precedente.

Oltchim a păşit pe parchetul sălii din Veszprem, în faţa a peste 5.000 de suporteri, dintre care 100 români, cu o singură şansă: victoria la minimum două goluri, pentru a mai spera la finală. Gyor avea avantajul fragil de două goluri din tur, după victoria la Bucureşti (24-22), dar şi o presiune mai mare, în faţa propriilor susţinători.

Primul atac a fost al gazdelor, dar apărarea Oltchimului a recuperat excelent, iar Nechita a marcat spectaculos pe contraatac, 0-1, în primul minut. Gyor a pierdut şi al doilea atac, dar nici echipa lui Vestergaard nu a marcat ulterior. Amorim a adus egalarea, 1-1 (min. 3), iar Oana Manea a înscris şi ea pe contraatac cu o boltă perfectă, 1-2, pe fondul unei apărări mult mai bune ca în meciul tur. Manea a mărit, tot pe contraatac, 1-3 (min. 6), iar Brădeanu a păstrat avantajul, deşi Oltchim era în inferioritate, 2-4 (min. 8). Bulatovici a punctat şi ea de la 7 metri, 2-5 (min. 9), iar publicul a mai scăzut intensitatea scandărilor. Apărarea Oltchimului a continuat să recupereze mingi preţioase, iar contraatacul a funcţionat impecabil, 3-6 (min. 11), cu aceeaşi Manea realizatoare. Bulatovici a ratat de la 7 metri, dar nici Gyor nu a reuşit prea multe, cedând în faţa defensivei Oltchimului, 4-7 (min. 16). Până şi Gorbicz a aruncat pe lângă poarta apărată de Navarro, iar unguroaicele au intrat la time-out. Nu se regăseau, în timp ce în tabăra Oltchimului speranţa îşi făcea loc treptat.

Gyor avea doar 4 goluri marcate în minutul 18, iar Oltchim dublu, dar gazdele au recuperat din handicap într-un singur minut (6-8). În minutul 21 a venit rândul campioanei României să intre la time-out, la scorul 7-9. Lekici a fost "arma" principală a echipei ungare, reuşind trei goluri importante, astfel că scorul s-a strâns, 9-10 (min. 25). Meiroşu a reuşit un gol important de la 7 metri, 10-12 (min. 27), iar după a opta intervenţie reuşită a lui Navarro, Jovanovici a marcat şi ea, 10-13. Apărarea a continuat să fie imbatabilă, Gorbicz scăpând mingea de două ori în aceeaşi fază. Manea a mai înscris o dată, 10-14 (min. 29), pentru ca la pauză tabela să arate acelaşi scor, diferenţă la care Oltchim spera şi după 60 de minute, pentru a fi în finală. A fost acelaşi scor la pauză ca în meciul tur, doar că de această dată Oltchim a fost la timonă.

La reluare, Oltchim a păstrat acelaşi ritm rapid de joc, cu o apărare de netrecut şi precizie la realizare în ofensivă, 11-16 şi 12-17 (min. 35), diferenţa maximă de până atunci. Navarro avea deja 15 intervenţii reuşite. Bulatovici a fost eliminată, iar Gyor a profitat în cele două minute şi s-a apropiat la 14-17, dar Barbosa a marcat pe contraatac, pentru 14-18 (min. 39). Tot ea a ţinut diferenţa liniştitoare, 15-19 (min. 43), după un contraatac în care şi-a pus în valoare detenta, iar Gyor a intrat la time-out. În sală se mai auzea doar muzica, fanii unguri fiind descurajaţi. Ultimele 15 minute ale partidei au dus tensiunea la cote maxime. Silvia Navarro a fost de netrecut în poartă, iar defensiva şi atacul au funcţionat ca la carte, 16-21 (min. 47). Cei 100 de fani români dansau deja în tribune. Când Gorbicz a ratat de la 7 metri, la acelaşi scor, a fost parcă semnalul final. Bulatovici a marcat apoi, 16-22, mărind diferenţa la şase goluri. "Trebuie să jucăm foarte bine în apărare", a spus antrenorul Martin la time-out-ul echipei gazdă, dar indicaţia a părut tardivă în acel moment. De cealaltă parte, Vestergaard a fost calm, la fel cum a fost tot meciul, iar atitudinea lui s-a transmis jucătoarelor.

Au urmat însă minute dificile în jocul Oltchimului, care nu mai marcase din minutul 51, când scorul era 18-24, ceea ce a permis echipei ungare să se apropie la 22-24 (min. 57), pe fondul unei atmosfere incendiare în tribune. Un minut mai târziu, Oltchim a mai pierdut un atac, Gyor a înscris de la 7 metri, 23-24, transformând sala într-un vulcan. Formaţia din Râmnicu Vâlcea a marcat prin Bulatovici, dar Loke a redus la 24-25 în ultimul minut. Oltchim a ratat atacul ulterior şi timpul a trecut în favoarea campioanei Ungariei, care a pierdut, cu 24-25, dar s-a calificat în finală.

Oltchim a rămas cu regretul şi lacrimile, după un meci aproape perfect, în care a condus şi cu 6 goluri, dar a ratat calificarea.

Marcatoare:

Gyor - Loke 4 goluri, Radicevici 4, Lekici 4, Gorbicz 3, Kovacsics 3, Amorim 3, Redei-Soos 2, Szepesi 1

Oltchim -5 goluri, Manea 5, Pineau 4, Bulatovici 3, Managarova 3, Meiroşu 2, Brădeanu 1, Nechita 1, Jovanovici 1.

În cealaltă semifinală, slovenele de la Krim Ljubljana au câştigat pe terenul norvegienelor de la Larvik HK, cu 24-22, în manşa tur, urmând a disputa returul pe teren propriu sâmbătă.

În sezonul trecut, Oltchim a fost eliminată în semifinale chiar de Gyor ETO, formaţia care a pierdut ulterior trofeul, în faţa celor de la Buducnost.

Obiectivul echipei Oltchim în actuala stagiune a fost de câştigare a Ligii Campionilor, dar a fost ratat, după un sezon pigmentat cu probleme financiare.

Finala Ligii Campionilor va avea loc în 4-5, respectiv 11-12 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici