Pluşenko: Titlul mondial a fost câştigat de Federaţia Canadiană de Patinaj, nu de Patrick Chan

Campionul olimpic Evgheni Pluşenko contestă medalia de aur cucerită de canadianul Patrick Chan în proba masculină de patinaj artistic din cadrul Campionatelor Mondiale din Canada, precizând că titlul mondial a fost câştigat în realitate de federaţia de specialitate din ţara sa natală.

303 afișări
Imaginea articolului Pluşenko: Titlul mondial a fost câştigat de Federaţia Canadiană de Patinaj, nu de Patrick Chan

Evgheni Pluşenko (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

"Titlul mondial a fost câştigat de Federaţia Canadiană de Patinaj, nu de Patrick Chan. Aceasta este opinia mea, o persoană care cunoaşte patinajul artistic", a scris Pluşenko pe contul său de Twitter.

Patinatorul rus a adăugat că medaliatul cu argint Denis Ten (Kazahstan) este adevăratul campion mondial.

Evgheni Pluşenko, care are în palmares un titlu olimpic, trei titlul mondiale şi şapte titlul europene, nu a participat la Campionatele Mondiale de patinaj artistic, organizate săptămâna trecută în localitatea canadiană London, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale suferite la 31 ianuarie, la coloana vertebrală.

Victoria canadianului Patrick Chan a fost contestată şi în presa internaţională în ultimele zile. Publicaţii importante precum USA Today au acuzat arbitrajul din proba masculină de patinaj artistic, caracterizând rezultatul ca fiind "aranjat" sau "plin de erori". "Dacă nu este un rezultat aranjat, atunci cu siguranţă este atât de plin de erori, încât lasă pe oricine să se întrebe de ce s-a ostenit să urmărească finala masculină. Arbitrii încă iau decizii bazându-se pe ceea ce şi-ar dori să vadă şi nu pe ce au văzut pe gheaţă", se menţionează în ediţia online a USA Today.

Publicaţia americană susţine că un astfel de arbitraj va îndepărta de patinajul artistic şi ultimii împătimiţi ai acestui sport dacă situaţia de la Campionatele Mondiale se va repeta la Jocurile Olimpice de la Soci din 2014.

Agenţia de presă Reuters notează că arbitrii au acordat titlul mondial unui sportiv care în finală a luat contact cu gheaţa mai mult decât un copil care învaţă să patineze. "Sistemul confuz de punctaj i-a permis lui Chan să câştige al treilea titlul mondial consecutiv, în ciuda faptului că a luat contact cu gheaţa de mai multe ori decât un ţânc care învaţă să patineze. Exerciţiul său a fost atât de cumplit, încât Chan şi-a petrecut următoarele două zile cerând iertare fanilor pentru felul cum a evoluat, dar nu şi-a cerut scuze şi pentru victorie", precizează Reuters.

De asemenea, specialişti precum Sonia Bianchetti, care a fost arbitru, autoare de regulamente şi oficial în cadrul Federaţiei Internaţionale de Patinaj timp de 40 de ani, consideră "inacceptabilă" victoria canadianului Patrick Chan. "Locul şi punctajele primite de Chan sunt inacceptabile. Cum poate fi plasat el înaintea lui Yuzuru Hanyu şi Javier Fernandez, care au realizat programe perfecte din punct de vedere tehnic şi artistic? Şi nu e prima dată când se întâmplă asta, din păcate acum a devenit ceva «normal». Nu am cuvinte. În mod sigur nu este vina lui Patrick Chan că arbitrii îl supranotează. El este fericita şi norocoasa victimă a unui sistem de arbitraj realizat sub protecţia anonimatului, care le permite arbitrilor să scape nepedepsiţi", a scris Bianchetti pe site-ul său.

Sportivul Patrick Chan a câştigat, vineri, la London (Canada), al treilea titlu consecutiv de campion mondial la patinaj artistic, cu un total de 267,78 puncte. Kazahul Denis Ten a obţinut medalia de argint (266,48), iar bronzul i-a revenit spaniolului Javier Fernandez (249,06).

Patrick Chan a patinat la programul liber pe muzica din opera "Boema" de Puccini. El a reuşit două sărituri cvadruple, dar a căzut la un triplu lutz şi apoi la un triplu axel, fiind al doilea la programul liber (169,41) după Ten (174,92), care a reuşit un program fără greşeală pe muzica din "The Artist". Însă, canadianul de 22 de ani şi-a putut păstra titlul datorită evoluţiei de la programul scurt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici