Prima sportivă afgană prezentă la Jocurile Olimpice cere CIO excluderea ţării sale de la Paris 2024

Friba Rezayee, prima femeie care a reprezentat Afganistanul la Jocurile Olimpice, se consideră îngrozită de tratamentul aplicat femeilor de la revenirea talibanilor în ţara sa. Ea militează acum pentru ca ţara să fie exclusă de la Jocurile de la Paris.

1885 afișări
Imaginea articolului Prima sportivă afgană prezentă la Jocurile Olimpice cere CIO excluderea ţării sale de la Paris 2024

Prima sportivă afgană prezentă la Jocurile Olimpice cere CIO excluderea ţării sale de la Paris 2024

Rezayee, o judoka care a concurat la Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena, a cerut Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) să interzică Afganistanului participarea la Jocurile Olimpice de la Paris, din cauza încălcărilor drepturilor omului de către talibani. Ea a susţinut că, în cazul unei astfel de interdicţii, femeilor afgane ar trebui să li se permită totuşi să participe în cadrul echipei olimpice a refugiaţilor din cadrul CIO.

„Având în vedere tone şi tone de dovezi despre talibani, despre tratamentul brutal pe care îl aplică femeilor şi copiilor, ei sunt foarte periculoşi", a declarat Rezayee, care locuieşte acum în Vancouver, pentru Reuters.

„Dacă CIO le permite să intre la Jocurile Olimpice în inima Europei, la Paris, în 2024, este foarte periculos pentru oameni."

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al administraţiei talibane, a refuzat să comenteze.

Talibanii - care spun că respectă drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice şi cu obiceiurile locale - au închis liceele de fete, au impus restricţii de călătorie pentru femeile fără un tutore masculin şi au restricţionat accesul în parcuri şi săli de sport.

Solicitat să comenteze apelul lui Rezayee, CIO a făcut referire la o declaraţie făcută luna trecută de James Macleod, directorul său pentru relaţii cu comitetele olimpice naţionale şi solidaritate olimpică.

Macleod a declarat atunci că CIO se află în dialog cu Comitetul Naţional Olimpic (CNO) din Afganistan şi cu autorităţile sportive „cu scopul de a înlesni restricţiile actuale privind accesul la sport pentru femeile şi fetele tinere din Afganistan".

El a precizat că, deşi CIO a recunoscut că există opinii diferite cu privire la oportunitatea suspendării CNO al Afganistanului, „nu crede că izolarea comunităţii sportive afgane în acest moment este abordarea corectă".

Separat, CIO a precizat că sportivii au nevoie de un statut de refugiat confirmat de către Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi pentru a fi eligibili pentru echipa olimpică a CIO pentru refugiaţi.

Rezayee avea 18 ani când a păşit pe saltea la Atena, într-un moment istoric pentru ţara sa. Ea era convinsă că statutul ei de pionierat va contribui la promovarea drepturilor femeilor. „Chiar credeam că de aici nu vom face decât să progresăm", a spus ea.

„Când m-am întors de la Atena, am rămas în Afganistan şi am vrut să rămân în Afganistan. Mi-am continuat pregătirea pentru că am văzut schimbările importante pe care le făcea în viaţa fiecărei fete."

Dar speranţele ei de a vedea că femeile din ţara sa obţin mai multe drepturi au fost zdrobite atunci când talibanii au preluat puterea în august 2021.

„Se simte ca şi cum orice am făcut pentru a susţine drepturile femeilor şi egalitatea de gen în 2004, totul a fost anulat de CIO şi de talibani şi de oamenii care îi tolerează pe talibani", a spus Rezayee.

În februarie, un expert al Organizaţiei Naţiunilor Unite a descris lipsa de respect a talibanilor pentru drepturile femeilor şi fetelor ca fiind „de neegalat în lume" şi a declarat că preluarea puterii de către aceştia a „exacerbat o prevalenţă ridicată a violenţei de gen împotriva femeilor şi fetelor".

CIO a suspendat CNO al Afganistanului în 1999, iar ţara a fost exclusă de la Jocurile de la Sydney din 2000. Afganistanul a fost repus în drepturi după căderea talibanilor, la timp pentru ca Rezayee să concureze la Atena.

Rezayee, care a părăsit Afganistanul în 2011 şi s-a stabilit în Canada, a fondat Women Leaders of Tomorrow, o organizaţie non-profit care oferă burse şi programe de educaţie pentru femeile afgane, inclusiv pentru atleţi.

Femeia în vârstă de 38 de ani a primit ameninţări din cauza activismul său.

"Cred că principiile mele şi principiile drepturilor omului, ale drepturilor femeilor şi ale demnităţii femeilor sunt mai puternice decât bărbaţii cu arme", a declarat ea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici