SUCCES al lui Alex Găvan: A reuşit să urce Broad Peak (8.047 de metri), fără oxigen suplimentar

Alpinistul Alex Găvan, care a plecat în iunie într-o expediţie de două luni în masivul Karakorum, a anunţat miercuri seara că a reuşit să urce pe Broad Peak (8.047 de metri), fără oxigen suplimentar.

1109 afișări
Imaginea articolului SUCCES al lui Alex Găvan: A reuşit să urce Broad Peak (8.047 de metri), fără oxigen suplimentar

SUCCES al lui Alex Găvan: A reuşit să urce Broad Peak (8.047 de metri), fără oxigen suplimentar (Imagine: Claudiu Ionescu/Mediafax Foto)

"Sunt cel mai fericit om din lume: chiar acum am escaladat Broad Peak (8.047 de metri), în Karakorum, fără oxigen suplimentar, alături de nişte oameni grozavi", anunţă Alex Găvan într-un mesaj postat pe Facebook.

Alex Găvan a plecat pe 11 iunie într-o nouă expediţie de aproximativ două luni în masivul Karakorum, pentru a escalada Broad Peak.

Masivul se află în Pakistan, la graniţa cu China, iar ascensiunea finală era planificată pentru sfârşitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci vârfuri de peste opt mii de metri aflate în Pakistan este vara, munţii fiind minim afectaţi de muson.

Aceasta este a doua expediţie la mare altitudine organizată de Alex Găvan în 2014, după ce în aprilie a avut o altă tentativă (după cea din 2009) de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi a muntelui Everest (8.850 m), iar în mai a încercat să urce pe vârful Dhaulagiri (8.167 m).

"În 2007, aflat pe vârful Gasherbrum 1 - 8.068 m, în prima ascensiune românească a muntelui, împreună cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) şi Mehdi Efetihmar (Iran), priveam în depărtare înşiruirea nesfârşită de vârfuri din care face parte şi Broad Peak. Această imagine a lăsat o adâncă impresie asupra mea, dar atunci nu mă puteam gândi la nimic altceva decât să coborâm în siguranţă. La plecarea din expediţie am trecut pe lângă masivul munte şi mi-am făcut o notă mentală că trebuie să revin. Acum această notă mentală a devenit un plan de expediţie", a declarat Alex Găvan, conform unui comunicat transmis MEDIAFAX înainte de expediţie.

Ultimul vârf de peste 8.000 de metri urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi este Shisha Pangma (8.027 m), în premieră românească, pe 30 aprilie 2013.

Un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume "prin mijloace corecte", Alex Găvan a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să apeleze la sprijinul şerpaşilor. El a escaladat trei dintre cele cinci vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) - în 2013, Makalu (8.463 m) - în 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) - în 2007. Pe vârfurile Manaslu (8.156 m) - în 2011 şi Cho Oyu (8.201 m) - în 2006, alpinistul a realizat cea de-a doua ascensiune românească. El a fost şi a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un "optmiar", Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.

Performanţele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite şi distincţii: "Gold Medal for Merit in Sport" (Spania - 2008), a primit de două ori titlul "Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălţime", din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie. De asemenea, este ambasador al World Wildlife Fund în România.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici