Tocală: Fatai ar putea obţine cetăţenia de onoare pentru a juca în naţionala României

Secretarul de stat în cadrul MTS, Carmen Tocală, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că Parlamentul României ar putea să-i acorde atacantului nigerian Kehinde Fatai titlul de cetăţean de onoare, care îi va permite să evolueze pentur naţionala României în barajul cu Grecia.

176 afișări
Imaginea articolului Tocală: Fatai ar putea obţine cetăţenia de onoare pentru a juca în naţionala României

Tocală: Fatai ar putea obţine cetăţenia de onoare pentru a juca în naţionala României (Imagine: Adrian Piclisan / Mediafax Foto)

Tocală a adăugat că s-a depus un dosar al jucătorului echipei FC Bruges la Ministerul Tinieretului şi Sportului, care va fi analizat în regim de urgenţă în cadrul şedinţei de Guvern de vineri.

"Nu este o solicitare, s-a depus un dosar luni sau marţi şi acum se studiază, vedem dacă până vineri, la şedinţa de Guvern, se poate acorda sau nu. Mâine este o şedinţă pregătitoare în cadrul căreia se va discuta acest aspect. E vorba de Fatai. Jucătorul trebuie să îndeplinească cerinţele internaţionale, nu la intern e problema. Să vedem în ce condiţii i se permite, pentru că am înţeles că a jucat cinci ani în România. Dacă FIFA îi permite, şi noi ne interesăm să vedem cum se poate rezolva acest lucru. Mâine putem şti mai multe lucruri. E vorba de acordarea unei cetăţenii de onoare şi nu de cetăţenie română. Este un titlu care se conferă de către Parlament şi are aceleaşi drepturi ca şi cetăţeanul român, mai puţin să fie ales. Deocamdată, până mâine, la ora 12.00, trebuie să găsim calea necesară. Împreună cu Oficiul Pentru Imigrări şi cu autoritatea care se ocupă de cetăţenii căutăm să găsim o soluţie. E foarte scurt timpul să fie folosit în meciurile de baraj cu Grecia, dar s-ar putea doar în cazul în care Parlamentul îi va acorda acest titlu", a declarat pentru MEDIAFAX Carmen Tocală.

Conform Legii 21 diin 1 martie 1991, art. 40. "cetăţenia română cu titlu de «cetaţenie de onoare» se poate acorda unor străini pentru servicii deosebite aduse ţării şi naţiunii române, la propunerea Guvernului, fără nici o altă formalitate, de către Parlamentul Romaniei".

Persoanele care au dobândit cetaţenia de onoare se bucură de toate drepturile civile şi politice recunoscute cetaţenilor români, cu exceptia dreptului de a alege şi de a fi ales şi de a ocupa o funcţie publică.

Atacantul nigerian al echipei Astra Giurgiu, Kehinde Fatai, a fost împrumutat, în septembrie, până la finalul sezonului, la formaţia FC Bruges. Clubul belgian va avea opţiune de cumpărare definitivă a jucătorului la finalul sezonului. Kehinde Fatai, în vârstă de 23 de ani, a fost achiziţionat de Astra Giurgiu în vara anului 2010 de la Farul Constanţa. El se afla în România din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici