APMGR cere soluţii pentru salvarea industriei de medicamente generice

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta să se implice pentru găsirea urgentă a unor soluţii pentru salvarea industriei de generice, care de trei ani este "într-o criză fără precedent".

194 afișări
Imaginea articolului APMGR cere soluţii pentru salvarea industriei de medicamente generice

APMGR cere soluţii pentru salvarea industriei de medicamente generice (Imagine: Shutterstock)

"Suprafiscalizarea industriei farmaceutice, aplicarea injustă a taxei clawback pentru producătorii de medicamente generice, precum şi interpretarea eronată şi neconcurenţială a metodologiei de calcul a preţurilor pentru medicamentele generice au devenit complet nesustenabile şi vor duce inevitabil la intrarea în colaps a fabricilor din România, care nu vor mai putea susţine punerea pe piaţă a unor medicamente al căror preţ este sub costul de producţie", susţine APMGR într-un comunicat.

Reprezentanţii APMGR spun că, în ultimii trei ani, au semnalat constant "situaţia critică în care se află producătorii de medicamente generice", au "epuizat toate căile de dialog cu autorităţile relevante, care ar putea să îndrepte situaţia, însă nu s-a luat nicio masură reală, cu un impact clar".

"Suntem în punctul în care numai intervenţia celor mai înalte foruri de decizie poate preveni falimentul industriei farmaceutice locale", a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Asociaţia mai arată că restrângerea producţiei locale de medicamente va duce cu timpul la detehnologizarea fabricilor româneşti, care se vor limita la a produce numai medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, singurele care mai rămân încă profitabile.

"În lipsa aplicării unor măsuri urgente care să corecteze cadrul de reglementare discriminator din prezent, România riscă să devină eminamente un importator de medicamente, lucru extrem de dăunător pentru economie şi periculos în cazuri de forţă majoră", a mai declarat Damian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici