Au fost descoperite 11 noi sisteme planetare - VIDEO

Telescopul spaţial american Kepler a descoperit 11 noi sisteme planetare, care includ un număr total de 26 de planete, a anunţat NASA.

1557 afișări
Imaginea articolului Au fost descoperite 11 noi sisteme planetare - VIDEO

Telescopul spaţial Kepler a descoperit 11 noi sisteme planetare - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu aceste noi sisteme planetare, numărul exoplanetelor descoperite şi confirmate de Kepler până în prezent se ridică la 60. În acelaşi timp, totalul planetelor "potenţiale" care se găsesc în afara sistemului nostru solar se ridică la 2.300, a mai spus Agenţia spaţială americană.

Kepler a ajutat, de asemenea, la triplarea numărului sistemelor planetare cunoscute care numără mai mult de o exoplanetă.

Niciunul dintre aceste 11 noi sisteme nu seamănă cu sistemul nostru solar, cu excepţia unuia, numit Kepler-33, cel mai vechi şi mai mare dintre toate. Acesta este format din cinci planete, faţă de opt cât numără sistemul nostru solar.

Cele 26 de exoplanete variază în mărime, de la 1,5 ori raza Terrei la dimensiuni ce o depăşesc pe cea a lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. 15 dintre aceste exoplanete au mărimi cuprinse între cele ale Terrei şi Neptun.

Deocamdată nu se ştie care dintre aceste planete sunt de origine gazoasă şi care sunt telurice.

Exoplanetele orbitează în jurul stelelor lor în perioade care variază de la şase la 143 de zile.

Telescopul spaţial Kepler detectează planete îndepărtate prin măsurarea fluctuaţiei de strălucire a peste 150.000 de stele, în momentul în care acele planete trec prin faţa aştrilor lor. Misiunea sa este să caute planete identice cu Terra, care ar putea găzdui forme de viaţă.

La începutul lui decembrie, NASA a anunţat că telescopul Kepler a identificat primele planete de mărimea Terrei situate în afara sistemului nostru solar, care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui, această descoperire reprezentând un moment important în programul de căutare a unor planete asemănătoare Pământului.

Descoperirile anunţate joi de NASA au fost publicate într-un articol din Astrophysical Journal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici