Contaminare la mii de km. 95% din ciupercile sălbatice din Germania încă prezintă urme de contaminare radioactivă după dezastrul de la Cernobîl

Aproximativ 95% din probele de ciuperci sălbatice colectate în Germania în ultimii şase ani încă prezintă contaminare radioactivă în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, deşi nu depăşesc limitele legale, a declarat vineri autoritatea de reglementare germană pentru siguranţa alimentelor, relatează Reuters.

1260 afișări
Imaginea articolului Contaminare la mii de km. 95% din ciupercile sălbatice din Germania încă prezintă urme de contaminare radioactivă după dezastrul de la Cernobîl

Contaminare la mii de km. 95% din ciupercile sălbatice din Germania încă prezintă urme de contaminare radioactivă după dezastrul de la Cernobîl

Aproximativ 95% din probele de ciuperci sălbatice colectate în Germania în ultimii şase ani încă prezintă contaminare radioactivă în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, deşi nu depăşesc limitele legale, a declarat vineri autoritatea de reglementare germană pentru siguranţa alimentelor.

Concentraţii crescute de izotopi de cesiu-137 şi cesiu-134 care poartă semnătura caracteristică a dezastrului de la Cernobâl au fost găsite în special în sudul Germaniei, a declarat biroul federal pentru protecţia consumatorilor şi siguranţa alimentelor (BVL).

Cu toate acestea, niciuna dintre cele 74 de probe testate nu a depăşit limita legală de 600 becquereli de radiaţie pe kg.

Germania este situată la peste 1000 de km de locul incidentului, dar reactorul de la Cernobîl, situat în ceea ce este acum Ucraina, a aruncat tone de deşeuri nucleare în atmosferă răspândind radioactivitatea pe zone extinse din Europa şi provocând o creştere a nivelului de cancer în zonele din proximitatea dezastrului.

BVL a spus că materialul radioactiv persistă în păduri deoarece ecosistemele lor reciclează substanţele nutritive foarte eficient. Astfel ciupercile sălbatice vor prezenta niveluri de contaminare mult mai mult decât alte produse agricole.

Îngrijorarea cu privire la impactul pe termen lung al dezastrelor nucleare a alimentat opoziţia publică faţă de energia nucleară, iar în Germania a declanşat decizia, la scurt timp după accidentul de la centrala japoneză Fukushima din 2011, de a o abandona complet utlizare ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici