Cum ar arăta lumea dacă toţi gheţarii de pe Pământ s-ar topi - FOTO

Gheaţa nu a mai lipsit de pe planeta noastră din Eocen, de acum 34 milioane de ani. Dacă o astfel de perioadă s-ar repeta, nivelul mării ar creşte cu 65 de metri, ţărmurile s-ar schimba şi o bună parte a lumii aşa cum o ştim acum ar fi sub apă. National Geographic a realizat o serie de hărţi ale lumii inundate.

19701 afișări
Imaginea articolului Cum ar arăta lumea dacă toţi gheţarii de pe Pământ s-ar topi - FOTO

Cum ar arăta lumea dacă toţi gheţarii de pe Pământ s-ar topi - FOTO

În jur de 20.000.000 de kilometri cubi de gheaţă, 80% doar în estul Antarcticii, se află în acest moment pe Pământ. Oamenii de ştiinţă cred că ar dura mai mult de 5.000 de ani pentru ca întreaga cantitate să se topească, dar, în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla, multe dintre porturile, oraşele, sau chiar ţările cunoscute astăzi ar ajunge sub apă. National Geographic a realizat o serie de hărţi ale planetei inundate, anunţă dailymail.co.uk.

Doar în ultimul secol, temperatura medie pe glob a urcat cu jumătate de grad Celsius, astfel că nivelul mărilor şi oceanul a crescut cu 17 centimetri. Apele din ce în ce mai calde ale oceanelor au început să topească gheaţa care pluteşte în vestul Antarcticii şi se estimează că din 1992 aceasta pierde 65 de milioane de tone anual.

Ultima perioadă în care Pământul nu a avut zone cu gheaţă permanentă a fost acum 34 de milioane de ani, în Eocen, o perioadă de încălzire globală puternică. Gheaţa din jurul polilor cu care suntem obişuniţi lipsea complet, iar diferenţele de temperatură dintre ecuator şi extremele planetei erau minore.

Dacă această perioadă s-ar repeta şi dacă încălzirea globală ar provoca topirea calotei glaciare şi revărsarea acesteia în apele oceanelor, întreaga geografie a planetei ar suferi modificări serioase. Creşterea nivelului apei la poli ar avea un efect de domino asupra celorlalte mări şi oceane, care ar înghiţi zone întregi.

Porturile ar ceda primele, Londra şi Veneţia s-ar afla sub ape şi ţări întregi, cum sunt Olanda sau Danemarca ar dispărea complet de pe faţa Pământului. Florida, sau San Diego ar fi acoperite de ape, în timp ce dealurile din San Francisco ar ajunge probabil nişte insule. Estul Chinei şi Bangladeshul ar fi inundate şi, după estimările actuale, în jur de 750 de milioane de persoane şi-ar pierde viaţa.

Efectul de seră şi încălzirea globală care ar putea să declanşeze acest scenariu sunt înrăutăţite de oameni. "Dacă ardem toate resursele de cărbuni, petrol şi gaze şi adăugăm încă 5 trilioane de carbon atmosferei, am putea să ridicăm temperatura planetei de la 14 grade Celsius în prezent, la 26 de grade", explică experţii citaţi de National Geographic. Oamenii de ştiinţă spun că în cazul în care temperatura s-ar ridica suficient de mult încât să provoace astfel de inundaţii masive, apa nu ar fi cea mai mare problemă a noastră, întrucât căldura ar face ca o mare parte a planetei să devină nelocuibilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici