De ce răcim mai des iarna

Deşi numărul crescut de cazuri de răceală în sezonul rece nu a fost niciodată confirmat ştiinţific printr-o explicaţie, în credinţa populară există încă acest mit potrivit căruia iarna ar fi sezonul de vârf pentru problemele respiratorii.

1500 afișări
Imaginea articolului De ce răcim mai des iarna

De ce răcim mai des iarna (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)

Însă, acum, noi cercetări de laborator scot la iveală rezultate care par să confirme această ipoteză, potrivit CSID.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, reducerea temperaturii corporale din sezonul rece ar fi de vină pentru pătrunderea cu uşurinţă şi dezvoltarea rapidă a rinovirusurilor în organism.

Însă motivul pentru care rinovirusurile se comportă la temperaturi mici exact invers, adică în sensul că se dezvoltă în loc să stagneze, nu este pe deplin înţeles în prezent de către savanţi.

Observaţiile acestui studiu au fost publicate în revista curentă Proceedings of the National Academy of Sciences.

În cadrul cercetării, experţii au folosit celule animale incubate în condiţii climaterice diferite. Un set de celule a fost expus unei temperaturi de 37 de grade, pentru a simula temeperatura din plămâni, iar celelalte celule au fost incubate la o temperatură de 33 de grade, pentru a crea climatul termic asemănător cu cel de la nivelul nasului.

Apoi a fost monitorizat ritmul de dezvoltare a celulelor în acel mediu, precum şi modul în care au reacţionat atunci când au fost expuse intenţionat la virusuri.

Concluziile studiului arată că, cu cât temperaturile sunt mai scăzute, cu atât creşte riscul ca rinovirusurile să se dezvolte într-un ritm alert, apărând simptome de răceală precum nas înfundat, strănut, tuse sau dureri de cap.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici