DESCOPERIRE unicat în Europa: Cranii de calichotherium şi tigri cu colţi sabie din era Miocenului, găsite în Vaslui

Mai multe fragmente osoase de mamifere care au trăit în urmă cu 10 milioane de ani au fost găsite în localitatea Creţeşti, judeţul Vaslui, în timpul reabilitării unui drum naţional, specialiştii considerând că aceste descoperiri arată că în Moldova a existat o savană caracteristică zonelor tropicale.

1592 afișări
Imaginea articolului DESCOPERIRE unicat în Europa: Cranii de calichotherium şi tigri cu colţi sabie din era Miocenului, găsite în Vaslui

DESCOPERIRE unicat în Europa: Tigri cu colţi sabie, antilope şi gazele, printre animalele care trăiau în savanele tropicale din Vaslui

Potrivit specialiştilor Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, situl paleontologic se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 30 de metri pătraţi, fragmentele osoase de mamifere fiind scoase de la o adâncime de doi metri şi jumătate, de pe culmea unui deal.

Pe lângă cranii de tigri cu colţi sabie, mandibule de cal tridactil, fragmente de mandibulă de hienă şi mandibule de antilope şi gazele, cercetătorii au descoperit şi un craniu de calichotherium, o combinaţie între cal şi rinocer. De fapt, este vorba despre un mamifer asemănător girafei, cu picioarele din faţă extrem de lungi şi care se termină cu gheare, iar în spate cu picioare scurte.

"Acest craniu reprezintă un trofeu al descoperirilor din situl paleontologic de la Creţeşti, ceva unicat cel puţin în Europa de Est şi care certifică prezenţa acestui animal curios în partea de est a Carpaţilor. Astfel, completăm zestrea paleontologică a României cu un sit care ne dă o diversitate de specii din era Miocenului mediu. Prezenţa acestor fragmente osoase ne demonstrează că în această zonă a Moldovei, acum 10 milioane de ani, a existat o savană caracteristică zonelor tropicale, cu pădure şi zone foarte largi acoperite de iarbă, dezvoltate într-un climat cald", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX muzeograful Laurenţiu Ursachi de la Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad.

Paleontologii vor continua săpăturile în zona sitului de la Creţeşti şi în perioada următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici