IMAGINI spectaculoase cu albia unui fost râu de pe Marte - FOTO

O serie de fotografii spectaculoase care par să prezinte albia secată a unui fost râu de mari dimensiuni care curgea în trecutul îndepărtat pe suprafaţa planetei Marte au fost realizate de sonda spaţială Mars Express, lansată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

1681 afișări
Imaginea articolului IMAGINI spectaculoase cu albia unui fost râu de pe Marte - FOTO

IMAGINI spectaculoase cu albia unui fost râu de pe Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sonda Mars Express a realizat aceste fotografii în regiunea Reull Vallis de pe Marte, care prezintă "o structură care seamănă cu valea unui râu", au afirmat cercetătorii de la ESA, informează dailymail.co.uk.

Cu ajutorul datelor trimise de sonda europeană, oamenii de ştiinţă au recreat pe computer imaginea albiei fostului râu de pe Marte şi au ajuns la concluzia că aceasta avea dimensiuni impresionante: o lăţime de 6,5 kilometri, o lungime de peste 1.500 de kilometri şi o adâncime care ajungea în anumite locuri la 300 de metri.

Experţii consideră că aceste imagini prezintă o asemănare uluitoare cu regiunile de pe Terra care au fost afectate de glaciaţiuni.

Potrivit experţilor în planetologie, astfel de structuri s-au format pe Marte odată cu alunecarea fragmentelor de scoarţă şi a gheţarilor, în timpul perioadei Amazoniene (care continuă şi în zilele noastre), cauzată de înaintarea fluxului glacial de-a lungul albiei fostului râu.

Structura în sine a albiei a fost formată la multă vreme după ce a fost sculptată iniţial de scurgerile de apă lichidă din perioada Hesperiană, despre care se crede că s-a încheiat în urmă cu 1,8-3,5 miliarde de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici