Malaria, un posibil leac împotriva cancerului. Tratamentul a fost descoperit din întâmplare

Cercetătorii danezi ar putea să fi făcut din pură întâmplare un pas uriaş în direcţia dezvoltării unui tratament universal împotriva cancerului, după ce au descoperit că anumite proteine de malarie ar putea fi utilizate ca o armă foarte eficientă împotriva acestei boli, potrivit independent.co.uk.

8138 afișări
Imaginea articolului Malaria, un posibil leac împotriva cancerului. Tratamentul a fost descoperit din întâmplare

Malaria, un posibil leac împotriva cancerului. Tratamentul a fost descoperit din întâmplare (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii danezi de la Universitatea Copenhaga doreau să găsească o modalitate pentru a le proteja pe femeile însărcinate împotriva malariei, o boală ce poate să producă o serie de probleme medicale severe, deoarece atacă placenta. Însă ei au descoperit că proteinele de malarie pot să atace în acelaşi timp şi cancerul. Se pare că noua metodă este eficientă în cazul a 90% din tipurile cunoscute de cancer.

Oamenii de ştiinţă au combinat un fragment de proteină, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxină. Secvenţa proteică poate fi introdusă apoi în celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugând celulele tumorale.

Savanţii au descoperit că în ambele cazuri proteinele de malarie se ataşează de acelaşi carbohidrat. Noul tratament ar putea exploata similarităţile dintre cele două situaţii medicale.

Acel carbohidrat asigură o creştere rapidă a placentei. Cercetătorii danezi au arătat că el asigură aceeaşi funcţie şi în cazul tumorilor - iar parazitul malariei se ataşează de celulele canceroase exact în acelaşi fel, putând apoi să se le distrugă.

Oamenii de ştiinţă căutau de foarte mult timp o metodă care să le permită să exploateze similarităţile dintre placentă şi tumori.

"Timp de decenii, savanţii au căutat similarităţi între creşterea placentei şi a tumorilor. Placenta este un organ, care, într-un interval de câteva luni, creşte de la câteva celule până la un organ care are o greutate de aproximativ 1 kilogram, furnizând embrionului oxigen şi nutrimente într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac acelaşi lucru, cresc cu agresivitate, într-un mediu relativ străin", a spus Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.

Metoda a fost deja testată pe celule de laborator şi pe şoareci cu cancer, precizează autorii studiului, publicat în revista Cancer Cell. Ei speră, de asemenea, ca primele teste pe pacienţi umani să fie realizate în următorii patru ani.

În testele pe şoareci, animalele au fost implantate cu trei tipuri diferite de cancere umane. Metoda savanţilor danezi a redus cu trei sferturi tumorile din cazurile de limfom non-Hodgkin, a eliminat complet cancerul de prostată în cazurile a doi dintre cei şase şoareci şi a reuşit să păstreze în viaţă cinci din şase şoareci care avea cancer osos metastazat, în comparaţie cu grupul de control, în cadrul căruia toate animalele cu cancer au murit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici