O "insulă magică", descoperită pe unul dintre sateliţii planetei Saturn - FOTO

O "insulă magică" a fost fotografiată în iulie 2013 pe Titan, unul dintre sateliţii planetei Saturn, însă formaţiunea a dispărut după doar câteva zile, determinându-i pe oamenii de ştiinţă să formuleze mai multe ipoteze prin care încercau să explice acest fenomen misterios.

4515 afișări
Imaginea articolului O "insulă magică", descoperită pe unul dintre sateliţii planetei Saturn - FOTO

O "insulă magică", descoperită pe unul dintre sateliţii planetei Saturn (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Sonda spaţială Cassini a fotografiat acea "insulă" cu ocazia unei survolări a satelitului Titan pe 10 iulie 2013, însă formaţiunea nu a mai putut fi detectată cu ocazia următoarelor survoluri', informează bbc.co.uk.

Insula a fost văzută în Ligeia Mare, una dintre mările de metan şi etan de la polul nordic al lui Titan.

Aisberguri, valuri şi bule de gaz care se ridică de pe fundul mării reprezintă posibile explicaţii pentru acest fenomen, afirmă oamenii de ştiinţă.

Studiul, realizat de o echipă internaţională, a fost publicat în revista Nature Geoscience.

Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, are multe puncte în comun cu Terra, precum o atmosferă densă şi un ciclu al anotimpurilor. Vânturile şi ploile modelează suprafaţa satelitului, formând râuri, mări, dune şi ţărmuri.

Munţii şi dunele de pe Titan sunt alcătuite din gheaţă, nu din roci şi nisip ca pe Terra, iar hidrocarburile lichide de pe acest satelit joacă multe dintre rolurile pe care le are apa pe planeta noastră.

Mările şi lacurile din regiunile polare de pe Titan sunt constituite de metan şi etan. Acestea sunt gaze pe Terra, dar, datorită temperaturii medii de -180 de grade Celsius de pe acel satelit, ele există acolo în stare lichidă.

Insula a fost văzută în fotografiile făcute de sonda Cassini pe 10 iulie 2013. Formaţiunea nu apărea însă în fotografiile care prezentau Ligeia Mare realizate cu ocazia precedentelor trei survolări ale satelitului Titan.

La următoarea survolare a lui Titan, pe 26 iulie, formaţiunea "dispăruse", şi nu a mai fost văzută nici cu ocazia altor două survolări ulterioare.

"«Insula magică» este un termen colocvial pe care îl folosim pentru a ne referi la acea formaţiune. Însă nu credem că ar fi o insulă propriu-zisă", a declarat Jason Hofgartner, profesor la Universitatea Cornell din New York, coordonatorul studiului.

Formaţiunea a apărut şi a dispărut mult prea repede pentru a fi o insulă vulcanică, iar cercetătorii au la dispoziţie doar câteva explicaţii posibile.

Jason Hofgartner a explicat: "Avem patru ipoteze care par să fie egal acceptate. În nicio ordine specifică, acestea sunt: valuri, bule gazoase care se ridică la suprafaţă, corpuri solide plutitoare şi solide în suspensie".

Titan are un ciclu de anotimpuri întins pe durata a 30 de ani, iar specialiştii se aşteaptă ca regiunea nordică a satelitului să devină mult mai dinamică în perioada următoare, întrucât Titan se apropie de solstiţiul său de vară, ce va avea loc în mai 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici