Ore de gimnastică, apă la dozator şi reduceri fiscale, printre metodele de luptă contra obezităţii

O oră de gimnastică pe zi în şcoală, amplasarea de dozatoare de apă şi reduceri de impozite pentru a încuraja vinderea unor produse alimentare sănătoase fac parte dintre cele 800 de recomandări publicatende Institutul de medicină din SUA pentru a lupta contra obezităţii.

626 afișări
Imaginea articolului Ore de gimnastică, apă la dozator şi reduceri fiscale, printre metodele de luptă contra obezităţii

Ore de gimnastică, apă la dozator şi reduceri fiscale, printre metodele de luptă contra obezităţii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Progresele făcute pentru stoparea epidemiei de obezitate au fost prea lente", iar costurile de sănătate care le sunt asociate au fost de 190 de miliarde de dolari pe an, între 2000 şi 2005 (20,6% din costurile totale de sănătate), se afirmă în raportul de 500 de pagini publicat de Institute of Medicine (IOM) din Statele Unite, cu ocazia conferinţei "Solving the Weight of the Nation".

În prezent, în Statele Unite ale Americii, un adult din trei şi un copil din cinci este obez. În 2030, peste 42% dintre americani ar putea fi obezi, potrivit unui studiu publicat luni, în prima zi a acestei conferinţe organizate la Washington sub egida departamentului de nutriţie din cadrul Centrului de control şi de prevenire a maladiilor (Centers for Disease Control and Prevention/ CDC).

"Pentru a rezolva această problemă complexă avem nevoie de o întreagă gamă de soluţii pe care trebuie să le implementăm împreună, pentru a ajunge la o schimbare în societate", afirmă specialiştii.

O treime dintre copiii născuţi în zilele noastre - acest procent este de 50% în rândul hispanicilor şi al persoanelor de culoare - dezvoltă un diabet de tipul II, iar potrivit modelelor de previziune, viitoarea generaţie de copii americani ar putea avea o speranţă de viaţă mai mică decât cea a părinţilor acestora.

Experţii propun astfel recomandări grupate în jurul a cinci poli principali: activitate fizică, accesul la o hrană mai sănătoasă, marketing, educaţie şi rolul angajaţilor şi profesioniştilor din sănătate.

Savanţii americani au recomandat adoptarea unei programe şcolare ce include o oră de sport în fiecare zi, câteva strategii pentru a reduce consumul de băuturi carbogazoase - precum interzicerea lor în şcoli şi facilitarea accesului la dozatoarele de apă în toate spaţiile publice.

Au fost evocate, totodată, taxarea fiscală a băuturilor carbogazoase, porţii cu un conţinut caloric mai scăzut pentru copii în restaurantele de tip fast-food, reduceri fiscale pentru colectivităţile care încurajează deschiderea de magazine care vând produse sănătoase şi sporirea cantităţilor de legume şi fructe din meniurile cantinelor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici