Primul tratament preventiv contra SIDA! Un comitet american a recomandat comercializarea medicamentelor

Un comitet de experţi a recomandat, joi, Agenţiei americane pentru medicamente (FDA) comercializarea produsului Truvada, primul tratament preventiv contra maladiei SIDA, în ciuda temerilor exprimate de câteva asociaţii potrivit cărora această iniţiativă ar antrena comportamente sexuale mai riscante.

507 afișări
Imaginea articolului Primul tratament preventiv contra SIDA! Un comitet american a recomandat comercializarea medicamentelor

Primul tratament preventiv contra SIDA! Un comitet american a recomandat comercializarea medicamentelor (Imagine: Shutterstock)

FDA nu este obligată să respecte recomandările acestui comitet, dar ea le aprobă cel mai adesea. Decizia FDA va fi comunicată până pe 15 iunie, a precizat un purtător de cuvânt al acestui organism american, informează AFP.

Cu o largă majoritate, 22 dintre experţi s-au pronunţat în favoarea comercializării produsului Truvada, creat de laboratorul american Gilead Sciences.

Votul a inclus trei sub-domenii. Cu 19 voturi pentru şi 3 împotrivă, experţii au recomandat autorizarea acestui tratament preventiv pentru bărbaţii homosexuali seronegativi. Cu 19 voturi pentru, 2 împotrivă şi o abţinere, comitetul a recomandat punerea în vânzare a produsului Truvada pentru cuplurile heterosexuale în care unul dintre parteneri este seropozitiv. Cu 12 voturi pentru, 8 împotrivă şi 2 abţineri, experţii s-au pronunţat pentru comercializarea acestui produs şi "pentru alţi indivizi care riscă să fie infectaţi din cauza activităţii lor sexuale".

Truvada, o combinaţie de două medicamente antiretrovirale, este deja prescris pentru persoanele infectate cu HIV, virusul imunodeficienţei umane care declanşează SIDA. Costul său variază de la 12.000 de dolari la 14.000 de dolari pe an.

Eficienţa preventivă a Truvada a fost evidenţiată de rezultatele unui studiu clinic de amploare realizat din iulie 2007 până în decembrie 2009, în şase ţări, inclusiv în Brazilia, Africa de Sud şi Statele Unite ale Americii, şi finanţat în mare parte de National Institutes of Health (NIH).

Truvada a redus cu 44% riscul de infectare la bărbaţii homosexuali care foloseau şi prezervative.

Un alt studiu clinic a arătat faptul că Truvada a scăzut riscul de infectare cu până la 75% la cuplurile heterosexuale în care unul dintre parteneri este seropozitiv.

Aproximativ 40 de persoane, inclusiv medici şi infirmiere care îi îngrijesc pe seropozitivi, reprezentanţi ai unor organisme private angajate în lupta contra maladiei SIDA şi persoane infectate cu virusul HIV au venit să depună mărturie în faţa comitetului.

Unele dintre aceste persoane s-au declarat împotriva lansării pe piaţă a produsului Truvada.

"Sunt preocupată de pericolul reprezentat de dezvoltarea unei rezistenţe faţă de Truvada", care este deja utilizat pentru tratarea seropozitivilor, a spus Roxanne Cox-Iyamu, medic care se ocupă de persoanele infectate cu HIV.

Infirmiera Karen Haughey consideră că acest tratament preventiv "nu va funcţiona, pentru că natura umană nu face niciodată 100% din ceea ce i se recomandă". Ea a făcut aluzie la faptul că Truvada, care se prezintă sub forma unor comprimate, trebuie luat zilnic pentru a fi eficient.

"Avem nevoie de un astfel de tratament, pentru că în Statele Unite avem încă 50.000 de cazuri noi de infectare în fiecare an, mai ales în rândul bărbaţilor homosexuali, iar noi nu am avut prea mare succes în ultimii ani pentru a scădea acest număr", a declarat, înainte de vot, medicul Anthony Fauci, directorul Institutul Naţional American pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID).

"Din acest motiv, orice medicament preventiv este important", a adăugat el, insistând asupra faptului că Truvada "nu ar trebui să fie utilizat pentru a înlocui celelalte metode de prevenţie" existente, inclusiv prezervativul.

Potrivit unui studiu american publicat în luna aprilie, prescrierea de antiretrovirale cu titlu preventiv pentru bărbaţii homosexuali care prezintă un risc mare de a contracta virusul HIV - având mai mult de cinci parteneri sexuali pe an - ar fi din punct de vedere economic o soluţie rentabilă şi ar reduce propagarea infecţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici