- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (22.03.2015, 07:05)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sfaturi de la nutriţionişti pentru un meniu delicios în timpul postului
Avocado, nuca de cocos, prăjiturile vegane sunt câteva dintre alimentele sănătoase, dar şi delicioase care pot fi incluse în dietă în timpul postului, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
959 afișări
Sfaturi de la nutriţionişti pentru un meniu delicios în timpul postului (Imagine: Shutterstock)
Postul ţinut din motive religioase sau altele reprezintă o perioadă în care corpul se poate purifica - curăţându-se de toxine.
"În ceea ce priveşte alimentaţia, avem marele avantaj că pieţele s-au umplut deja cu verdeţuri diverse specifice primăverii, din care ne putem pregăti zilnic salate mari, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi etc. Aşadar, verdeţurile primăverii ar trebui să fie baza meniului nostru zilnic în post. Acestea nu numai că detoxifică organismul încărcat de toxine de la mâncărurile grele din timpul iernii, dar au un aport uriaş de clorofilă care curăţă sângele, antioxidanţi, minerale şi vitamine. Şi mai sunt şi săţioase datorită fibrelor pe care le conţin în cantitate mare", spune nutriţionistul Oana Tirpan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța a descoperit secretul longevității. Peste 31.000 de persoane vor împlini anul acesta peste un secol de viață
-
Are Sebastian Burduja şanse pentru Primăria Capitalei? Vicepreşedintele PNL: E greu să câştige Burduja acum, dar îl pregătim pentru următorii patru ani
-
Rafila, despre achiziţiile centralizate pentru spitale: Mi se pare o idee foarte bună
-
Memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare, semnat de România şi Coreea de Sud
Alte alimente care trebuie consumate zilnic sunt leguminoasele (fasole, mazăre, năut, linte), pentru aportul lor de proteine. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, şi mai bine, în combinaţie cu cereale integrale (orez, paste, hrişcă, quinoa, fulgi de ovăz şi secară, pâine integrală). Combinaţia dintre leguminoase şi cereale este una reuşită nutriţional, pentru că împreună formează proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci când nu se consumă produse de origine animală.
Nu în ultimul rând, pe listă trebuie să se afle oleaginoasele (nuci, migdale, seminţe de susan, de floarea soarelui, de cânepă), pentru aportul lor de grăsimi sănătoase, iar unele dintre acestea pot fi transformate în lapte delicios care să îl înlocuiască pe cel animal, servit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale, câteva fructe uscate şi câteva nuci (sau migdale, seminţe, sâmburi cruzi).
Alte surse de grăsimi bune mai sunt avocado şi nuca de cocos. Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole, se poate adăuga în salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe pâine în loc de untul animal la micul dejun, cu dulceaţă fără adaos de zahăr.
În timpul postului trebuie consumate cât mai multe legume şi fructe şi într-o proporţie mai mare crude decât gătite.
Ca înlocuitor al brânzeturilor, se recomandă tofu, din soia nemodificată genetic şi neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe săptămână. În schimb, nutriţioniştii nu recomandă laptele de soia, din cauză că, nefiind fermentat, conţine nişte substanţe toxice pentru organismul uman.
Pentru cei care poftesc ceva dulce, există pe piaţă o varietate de prăjituri vegane (fără ou, unt, lapte). Acestea se pot prepara foarte rapid şi uşor şi în casă, după reţete din cărţile de bucate pentru vegetarieni sau vegani.
Peştele, recomandat în anumite zile, trebuie preparat mai degrabă la cuptor, pe grill sau fiert, dar şi cel din conservă este bun. Peştele pangasius ar trebui evitat şi este de preferat, pe cât se poate, peştele sălbatic, nu cel din acvacultură. Peştele trebuie consumat pentru aportul de grăsimi sănătoase omega 3 şi proteinele necesare.
Specialiştii recomandă evitarea margarinei, a produselor procesate din soia (în afară de tofu), a pateului vegetal, produselor de patiserie, brutărie şi cofetărie.
"Mizaţi cât mai mult pe combinaţii cât mai simple între legume, verdeţuri, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase şi peşte (când este cazul). Luaţi-vă cărţi de bucate cu preparate de post şi veţi descoperi o lume nouă de gusturi şi arome, simplă şi hrănitoare. Dacă veţi mânca cât mai diversificat, din toate alimentele de mai sus, vă veţi acoperi toate nevoile de vitamine, minerale, fibre, proteine, glucide, lipide şi antioxidanţi, veţi elimina din toxine, veţi avea energie şi chef de viaţă. Un post uşor şi gustos!", mai spune nutriţionistul Oana Tirpan.
Citește pe alephnews.ro: Topul celor mai dorite branduri de lux. Prada a fost doborâtă de Miu Miu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
De ce dispar pe capete băncile din România. Din 2012 încoace au dispărut 10 bănci, şi este doar începutul
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
PROSPORT.RO
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe