STUDIU: Un gel preparat din sângele pacientului, remediu eficient împotriva căderii părului

Un gel special, preparat din sângele pacientului şi injectat apoi în scalpul acestuia, ar putea fi utilizat în curând ca o nouă metodă eficientă în lupta împotriva căderii părului, informează dailymail.co.uk.

797 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un gel preparat din sângele pacientului, remediu eficient împotriva căderii părului

STUDIU: Un gel preparat din sângele pacientului, remediu eficient împotriva căderii părului (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Gelul conţine plasmă bogată în plachete (platelet-rich plasma/ PRP), o combinaţie concentrată de substanţe din sânge care stimulează creşterea celulelor şi procesul de vindecare.

PRP este făcută prin recoltarea unei mici cantităţi de sânge din braţul pacientului şi procesarea într-o maşină-centrifugă care, folosind viteze ridicate, separă sângele în componentele sale principale.

Sângele este constituit dintr-un lichid uşor gălbui, denumit plasmă, dar conţine şi câteva elemente solide: celule roşii, celule albe şi plachete.

Plasma şi plachetele contribuie la creşterea crelulară şi la procesul de vindecare. Plasma bogată în plachete este folosită uneori în tratarea accidentărilor la nivelul tendoanelor şi în tratamentul contra arsurilor.

Cercetătorii americani au decis să testeze potenţialul regenerator al PRP şi în cazul alopeciei androgenice - cel mai uzual caz de cădere a părului, care îi afectează în special pe bărbaţi.

Acest sindrom afectează mai mult de 50% din totalul bărbaţilor trecuţi de vârsta de 50 de ani şi, în anumite grade, pe femeile de peste 65 de ani, făcând ca părul acestora să se subţieze tot mai mult.

Fenomenul este cauzat de o combinaţie de factori genetici şi hormonali, iar specialiştii consideră că principalul factor este un anumit tip de testosteron, dihidrotestosteron (DHT). Această substanţă este necesară în procesul de dezvoltare a anumitor caracteristici în perioada de pubertate, precum apariţia părului facial.

Totuşi, concentraţiile ridicate de DHT ar putea declanşa modificări la nivelul foliculilor din scalp, din cauza cărora firele de păr devin tot mai mici în diametre, mai scurte în lungime şi mai deschise la culoare. În cele din urmă, foliculii devin atât de mici, încât nu mai produc deloc fire de păr.

Tratamentele actuale includ minoxidil, o soluţie care trebuie aplicată pe scalp şi care a dovedit o anumită capacitate parţială de a restaura creşterea părului. Potrivit Asociaţiei dermatologilor britanici, substanţa are doar în puţine cazuri efecte îndelungate, iar beneficiile sale se menţin doar atât timp cât pacientul foloseşte minoxidil.

În noul studiu organizat de Universitatea New York, 50 de pacienţi cu alopecie au primit la nivelul scalpului fie o injecţie cu PRP, fie o injecţie cu placebo. Plasma bogată în plachete poate fi injectată la 10 minute după recoltarea probei de sânge, astfel încât terapia poate fi efectuată pe durata unei singure şedinţe.

Un studiu precedent, realizat pe un număr de 42 de pacienţi cu alopecie, a demonstrat că metoda de tratament este sigură din punct de vedere medical şi a evidenţiat anumite ameliorări în ceea ce priveşte creşterea părului, după cinci şedinţe.

PRP poate fi utilizată şi pentru a stimula repararea ţesuturilor cardiace avariate, potrivit unui studiu publicat în World Journal of Cardiology. Cercetătorii greci au analizat o serie de studii despre folosirea PRP după infarcte, o afecţiune în cazul căreia muşchiul cardiac este avariat şi nu se poate repara singur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici