STUDIU: Un nou tratament împotriva acneei, sub forma unei spume antibiotice, testat cu succes

O spumă care conţine o concentraţie slabă de antibiotic ar putea fi folosită drept tratament pentru acnee, după ce un test clinic efectuat asupra a 150 de pacienţi a dat rezultate promiţătoare.

6108 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Un nou tratament împotriva acneei, sub forma unei spume antibiotice, testat cu succes

STUDIU: Un nou tratament împotriva acneei, sub forma unei spume antibiotice, testat cu succes (Imagine: Shuttertock)

Tratamentul este administrat prin aplicarea spumei pe piele şi masarea uşoară a acesteia, iar în urma testelelor efectuate asupra celor 150 de pacienţi medicii au observat o reducere a numărului de coşuri cu circa 72%, pe o perioadă de trei luni, potrivit dailymail.co.uk.

Spuma conţine o substanţă antibiotică, minociclină, un medicament care este folosit de mult timp ca tratament pentru acnee, dar sub formă de pastile şi cu efecte secundare majore, cum ar fi ameţeli, greaţă şi diaree.

Avantajul noii spume cu minociclină, numită FMX101, este că substanţa activă nu mai trebuie să fie filtrată de organism înainte de a ajunge la locul infecţiei provocate de bacteriile care produc acneea, iar efectele secundare ale minociclinei pot fi astfel mult reduse.

Niciunul dintre cei 150 de pacienţi care au folosit tratamentul în timpul testelor clinice nu a raportat efecte secundare majore. Medicii spun că noul tratament ar putea fi aprobat pentru utilizare obişnuită şi pus în vânzare în decurs de doi ani.

Minociclina funcţionează împotriva acneei omorând bacteriile care produc infecţia. Acneea afectează opt din zece adolescenţi şi mai mult de jumătate dintre femeile de peste 25 de ani. Schimbările hormonale prin care trece organismul duc la producerea în exces de sebum, o substanţă uleioasă secretată de glandele sebacee din piele.

Sebumul şi celulele epiteliale moarte astupă foliculii piloşi, blocând în interior o serie de bacterii care se găsesc în mod natural pe piele, unde în mod normal ajută împotriva infecţiilor.

Principala specie de bacterie implicată în apariţia acneei este Propionibacterium acnes sau P. acnes, care are nevoie de o sursă constantă de oxigen pentru a se înmulţi.

În momentul în care bacteriile sunt blocate în interior, ele rămân fără oxigen şi încep să atace celulele epiteliale sănătoase pentru a avea acces la oxigenul din sânge. Între timp, sistemul imunitar detectează că organismul are o problemă şi trimite globulele albe pentru a distruge bacteriile. Astfel apar inflamaţiile care duc în cele din urmă la apariţia coşurilor care pot da mâncărimi, iar în cele din urmă se sparg, în multe cazuri provocând şi leziuni ale pielii şi cicatrice.

Tratamentele actuale ale acneei sunt sub formă de cremă şi gel pentru formele mai puţin severe, mergând până la antibiotice puternice, cum este minociclina, folosite pentru a omorî bacteriile din piele.

Compania israeliană Foamix Inc a realizat spuma FMX101 ca o alternativă la antibioticul sub formă de pastile. Spre deosebire de geluri, creme şi unguente, spuma este absorbită mult mai repede şi lasă mai puţine reziduuri lipicioase pe piele. Noul tratament va intra în ultima fază de testare anul viitor şi ar putea apărea pe piaţă în aproximativ doi-trei ani.

Potrivit medicului dermatolog Tony Chu, de la spitalul londonez Hammersmith, utilizarea spumei pentru administrarea substanţei active dintr-un medicament poate fi o idee bună. Totuşi, "minociclina poate cauza pigmentări nedorite în zonele cu piele cicatrizată, chiar şi atunci când medicamentul este luat sub formă de pastile. O altă problemă o reprezintă apariţia rezistenţei la antibiotice, care este mărită în momentul în care antibioticele sunt folosite prin aplicarea pe piele", a explicat medicul Tony Chu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici