ANI a lansat pe site-ul propriu o secţiune cu declaraţiile de avere şi interese ale candidaţilor

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a lansat vineri, pe pagina sa de Internet (www.integritate.eu), o secţiune distinctă destinată declaraţiilor de avere şi de interese depuse de candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

354 afișări
Imaginea articolului ANI a lansat pe site-ul propriu o secţiune cu declaraţiile de avere şi interese ale candidaţilor

ANI a lansat pe site-ul propriu o secţiune cu declaraţiile de avere şi interese ale candidaţilor (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Vineri, la ora 17.30, în secţiunea menţionată erau 214 astfel de declaraţii ale candidaţilor.

Potrivit ANI, în anii electorali anteriori, practica a evidenţiat o serie de nereguli, atât în procedura de completare a declaraţiilor de avere în cadrul procesului electoral, cât şi în cea de transmitere a acestora către Agenţie.

Astfel, arată ANI, Agenţia a recepţionat şi gestionat un număr mare de declaraţii de avere şi interese care nu conţineau unele informaţii relevante, cum ar fi numele persoanei respective, funcţia pentru care candidează, veniturile realizate, patrimoniul soţului sau soţiei declarantului etc.

ANI subliniază că, potrivit legii, persoanele care candidează pentru funcţiile de deputat sau senator sunt obligate să îşi declare averea şi interesele, iar declaraţiile se transmit către Agenţie în cel mult 48 de ore de la depunere.

"Declaraţiile de avere şi interese se întocmesc potrivit modelelor prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 din Legea nr. 176/2010 (http://www.integritate.eu/home/descarca-formulare.aspx/) şi se depun la Biroul Electoral Central sau, după caz, la biroul electoral de circumscripţie, odată cu declaraţia de acceptare a candidaturii, în două exemplare", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de ANI.

Conform legii, nerespectarea termenului pentru depunerea declaraţiilor de avere şi de interese ori nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare, se mai arată în comunicat.

ANI precizează că ghidul de completare a declaratiilor de avere şi de interese este publicat pe pagina de Internet a instituţiei şi se găseste la adresa http://www.integritate.eu/UserFiles/File/Ghid_completare_DAI_2010/GhidCompletareDeclaratii Avere&Interese_EditiaII_Nov2010.pdf.

Agenţia anunţă că, în termen de 48 de ore de la primire, va procesa şi publica toate declaraţiile de avere şi de interese pe Portalul public al declaraţiilor de avere şi de interese, în secţiunea destinată alegerilor parlamentare 2012.

Potrivit prevederilor legale, obligaţia transmiterii declaraţiilor către Agenţie revine Biroului Electoral Central, respectiv birourilor electorale de circumscripţie, eventualele întârzieri cauzate de nerespectarea termenului legal de transmitere nefiind imputabile ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici