Autoritarism şi democratie iliberală

Evoluţiile politice ale Europei din ultimul an pun în discuţie un fenomen politic periculos şi anume cel al democraţiei iliberale asociată cu autoritarismul excesiv. Acest tip de democraţie, care nu este nou, a pătruns în Europa mai ales prin guvernările Ungariei şi Poloniei. Democraţiile iliberale duc societatea către populism şi extremism.

2405 afișări
Imaginea articolului Autoritarism şi democratie iliberală

Autoritarism şi democratie iliberală

Democraţia „este un regim politic care se bazează pe voinţa poporului. Principiile de bază ale democraţiei sunt votul universal şi suveranitatea naţiunii.”(Wikipedia)

Pe baza acestora se dezvoltă celelalte principii: autoritatea, libertatea, responsabilitatea, dreptatea, proprietatea, pluralismul politic, separarea puterilor in stat. Acestea sunt principalele caracteristici ale democraţiei liberale. Ea este cea care a reprezentat idealul multor popoare de-a lungul istoriei. S-a ajuns până nu demult să fie cea care a caracterizat regimurile statelor care au respectat dorinţa popoarelor libere.

Mult timp s-a considerat că democraţia este una şi aceeaşi în toate ţările lumii. Practica a dovedit însă că aceasta diferă în funcţie de cultură, zonă geografică sau atitudinea faţă de securitatea internă şi externă. Modul în care sunt interpretate principiile de mai sus face ca democraţia să fie aplicată diferit în SUA, Franţa, Ungaria, Iordania, Turcia, Rusia sau in alte ţari.

Democraţia liberală presupune echilibrul constituţional dintre valoarea fundamentală a democraţiei – egalitatea, ca valoare colectivă şi cea a liberalismului – libertatea, ca valoare individuală. Această abordare transcende ideii de partid politic liberal. Cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că democraţie liberală există şi în ţări în care nu sunt partide liberale (SUA) ca şi în ţări în care acestea nu au o poziţie semnificativă în spectrul politic (Marea Britanie, Germania).

CITEŞTE continuarea articolului semnat de Sergiu Medar în Monitorul Apărării

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici