BNR îi răspunde lui Ţiriac: Spaţiul din Arenele BNR găzduieşte activităţi de pregătire profesională, nu e o bază sportivă

Banca Naţională a României (BNR) a răspuns joi, într-un comunicat, acuzaţiilor potrivit cărora complexul Arenele BNR ar fi achiziţionat ilegal de către banca centrală, menţionând că terenul respectiv este proprietatea BNR din 1946.

1796 afișări
Imaginea articolului BNR îi răspunde lui Ţiriac: Spaţiul din Arenele BNR găzduieşte activităţi de pregătire profesională, nu e o bază sportivă

BNR îi răspunde lui Ţiriac: Spaţiul din Arenele BNR găzduieşte activităţi de pregătire profesională, nu e o bază sportivă

„Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului”, se arată în comunicatul BNR, precizând că aceste informaţii au mai fost transmise şi în luna august 2017.

Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat, miercuri, că există posibilitatea acţionării în judecată a Băncii Naţionale pentru ca Arenele BNR să revină la Ministerul Sportului, existând suspiciuni că Arenele nu au ajuns în mod legal în proprietatea băncii centrale. Întrebat dacă există posibilitatea unui proces, Ion Ţiriac a răspuns: „Am ajuns la concluzia să-i dăm în judecată după ce am calculat luni de zile cum s-a vândut această bază, cum a ajuns la dumnealor această bază, ce-au făcut cu ea şi vreau să văd dacă cineva poate să judece normal. După părerea multor legişti, această bază nu s-a vândut corect, nu s-a vândut la un preţ real”.

În replică, banca centrală a transmis că la data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative. „După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.). Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală şi terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreţinerea echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotarea clădirilor şi terenurilor Arenei BNR şi a construcţiilor ce o deservesc, precum şi cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 de lei în preţuri curente. O latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea şi întreţinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional”, menţionează banca centrală.

Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister „găzduieşte în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR, şi nu este o bază sportivă în sine. În spaţiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis şi terenurile de antrenament, precum şi terenul de fotbal – toate preluate de la MTS în 1991 – funcţionează un centru de pregătire profesională, un spaţiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spaţii de alimentaţie cu circuit intern. În aceste locaţii se desfăşoară în permanent diverse activităţi ale BNR şi se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituţii financiare internaţionale şi cu parteneri academici interni şi internaţionali”, precizează BNR.

De asemenea, începând cu anul 1991, competiţiile de tenis organizate pe arena centrală şi terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaţionale din circuitele ATP şi respectiv WTA, precum şi alte turnee de tenis naţionale şi internaţionale) „au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziţie cu titlu gratuit toate amenajările şi dotările necesare”.

BNR mai precizează că în anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. „Legislaţia europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea preţurilor şi, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activităţi care exced acestor obiective”.

În prezent este necesară o reconstrucţie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcţiei edificate la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranţa în construcţii, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creşterea exigenţelor privind construcţia de stadioane şi arene sportive şi organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii şi defluirii de persoane.

„BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităţilor sportive, propunând o serie de soluţii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guvernul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017. BNR a avut şi continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condiţiile legii”, se mai arată în comunicatul bănci centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici