Anul Nou vine cu multe rezoluţii şi în spaţiul cosmic. Nasa va trimite o rachetă pe Lună

  • Anul 2021 a fost un an de excepţie în ceea ce priveşte explorarea spaţială, cu aterizări pe Marte şi lansări de miliardari precum Jeff Bezos şi Richard Branson.
  • Iar în 2022, NASA speră să lanseze pentru prima dată Racheta SLS.
  • SLS va ajuta echipajele să se întoarcă pe Lună.
2585 afișări
Imaginea articolului Anul Nou vine cu multe rezoluţii şi în spaţiul cosmic. Nasa va trimite o rachetă pe Lună

Sursa foto: Profimedia

Anul 2021 ar putea fi amintit ca fiind anul în care turismul spaţial "a decolat" cu adevărat. Au avut loc lansări efectuate de persoane precum Jeff Bezos şi Richard Branson, iar SpaceX a lansat patru amatori într-o călătorie privată în jurul Pământului.

"Anul 2021 s-a dovedit a fi un an cu mari noutăţi în spaţiu, fără îndoială, dar 2022 va continua pe această linie şi poate chiar o va amplifica puţin", spune Marcia Dunn, corespondentul AP la Cape Canaveral.

Luna trecută, NASA a amânat trimiterea astronauţilor înapoi pe Lună până în 2025. Cu toate acestea, agenţia spaţială americană speră în continuare, pentru primul zbor de testare a rachetei sale lunare, Space Launch System, să aibă loc în prima parte a anului 2022. Niciun astronaut nu se va afla la bord.

"Acesta este viitorul. Asta este ceea ce NASA speră să lanseze pentru prima dată în 2022. Racheta SLS cu o capsulă Orion, goală deasupra, fără oameni la bord, dar care va ajuta viitoarele echipajele în călătoria lor spre Lună", spune Dunn.

Aceasta nu va fi singura navă spaţială care va ajunge pe Lună în 2022. Mai multe ţări plănuiesc să trimită rovere şi module de aterizare pe Lună, printre care Japonia şi Emiratele Arabe Unite.

Există planuri mari şi pentru Planeta Roşie. În 2021 au aterizat pe Marte doua rovere - Perseverance, de mărimea unei maşini, de la NASA, şi Zhurong, din China.

Ar fi trebuit să existe şi un al treilea - în martie 2020, dar Agenţia Spaţială Europeană şi Roscosmos din Rusia au declarat că amână misiunea planificată pe Marte până în 2022.

Scopul misiunii este de a plasa un rover pe Planeta Roşie, pentru a stabili dacă a existat sau nu vreodată viaţă pe Marte. Oamenii de ştiinţă speră ca roverul, dotat cu instrumente de înaltă tehnologie şi denumit după chimistul britanic Rosalind Franklin, va putea să caute dovezi biologice ale vieţii pe suprafaţa marţiană şi va oferi informaţii suplimentare despre istoria apei pe planetă.

Dunn spune că este puţin probabil ca fondatorul SpaceX, Elon Musk, să îi urmeze pe Bezos şi Branson în spaţiu, el concentrându-se pe nava spaţială futuristă în formă de glonţ a companiei, Starship. Un zbor de testare este planificat pentru începutul anului 2022.

"Suntem puşi în faţa unei alegeri: ce viitor vă doriţi? Vrei viitorul în care devenim o civilizaţie cu rang spaţial şi suntem pe multe lumi şi acolo, printre stele? Sau unul în care vom fi pentru totdeauna izolaţi pe Pământ? Iar eu merg pe prima variantă şi sper că sunteţi de acord cu mine.", spune Elon Musk, fondatorul şi directorul executiv SpaceX, relatează AP.

Promisiunea anului 2022 este de a trimite şi mai mulţi "oameni obişnuiţi" în spaţiu. "Până acum, au fost doar oameni bogaţi sau astronauţi foarte bine pregătiţi, iar eu cred că 2022 va deschide cu adevărat calea pentru mult mai mulţi oameni obişnuiţi, clienţii tuturor acestor companii spaţiale", spune Marcia Dunn.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici