Battery-gate: un cetăţean pretinde o avere de la Apple, după încetinirea iPhone-urilor

În urma scandalului din 2017, un activist britanic pentru drepturile consumatorilor a depus o acţiune colectivă care ar putea implica 25 de milioane de clienţi şi în care cere daune de 873 de milioane de euro.

579 afișări
Imaginea articolului Battery-gate: un cetăţean pretinde o avere de la Apple, după încetinirea iPhone-urilor

Battery-gate: un cetăţean pretinde o avere de la Apple, după încetinirea iPhone-urilor

Un nou Battery-gate este pe cale să lovească gigantul Apple: 25 de milioane de utilizatori care ar putea cere despăgubiri de 873 de milioane de euro de la companie.

În mijlocul noului proces se află Justin Gutmann, un activist britanic pentru apărarea consumatorilor care susţine o teză simplă şi directă: în loc să ofere o înlocuire, un serviciu de reparaţii sau o compensaţie gratuită pentru încetinirea deliberată a telefoanelor, printr-o actualizare software, Cupertino ar fi „păcălit oamenii ascunzând în actualizări un instrument care de fapt a încetinit telefoanele cu până la 58%”.

Battery-gate a pornit în 2017

În 2017 a apărut Batterygate-ul iPhone 6, scandal în care actualizarea noului sistem de operare iOS a încetinit intenţionat iPhone-uri mai vechi, pentru a încuraja utilizatorii să cumpere dispozitive noi. Apple admitese practica, explicând, însă, că performanţa energetică mai scăzută a fost concepută pentru a păstra bateriile uzate ale vechilor modele, pentru a preveni oprirea bruscă a acestora, acum învechite şi, pe scurt, pentru a le prelungi durata de viaţă.
Ca răspuns, compania lansase o campanie de înlocuire a bateriilor cu 11 milioane de intervenţii, plătise 113 milioane de dolari în diverse acţiuni colective din SUA şi fusese condamnată în Italia (împreună cu Samsung) la 10 milioane de euro.

Modele vizate: de la iPhone 6 la iPhone X

Gutman vrea acum să reproducă succesul acţiunilor colective americane în Regatul Unit prin implicarea diferitelor modele de iPhone, adică de la cele 6 care au declanşat scandalul: 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus şi X. Dacă acţiunea în justiţie ar avea succes, Apple ar fi nevoită să plătească peste 750 de milioane de lire sterline (873 de milioane de euro) celor 25 de milioane de britanici care au cumpărat acele telefoane.

„Iau măsuri legale pentru ca milioane de utilizatori de iPhone din Marea Britanie să primească despăgubiri pentru daunele suferite de comportamentul Apple. Sper că succesul acestei acţiuni în justiţie va determina companiile care domină piaţa să îşi revizuiască modelele de afaceri şi să se abţină de la acest tip de conduită”, sună plângerea.

Răspunsul Apple

„Nu am făcut niciodată, şi nu vom face niciodată, nimic pentru a scurta în mod intenţionat durata de viaţă a oricărui produs Apple sau pentru a înrăutăţi experienţa utilizatorului, pentru a-i împinge să cumpere noi modele”, a spus Apple, într-un comunicat publicat joi. Scopul nostru a fost întotdeauna să creăm produse pe care clienţii noştri le iubesc şi ca iPhone-urile să reziste cât mai mult posibil este o parte importantă a acestei politici”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici