România, codaşă la implementarea tehnologiei 5G. Licitaţia se va organiza în prima jumătate a anului 2020

Tehnologia 5G va avea un impact major asupra industriilor, generând venituri de 4,7 miliarde de euro în România. Cu toate acestea, după nenumărate amânări, Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, a declarat la sfârşitul lunii octombrie că "licitaţia se va organiza în prima jumătate a anului 2020".

1247 afișări
Imaginea articolului România, codaşă la implementarea tehnologiei 5G. Licitaţia se va organiza în prima jumătate a anului 2020

România, codaşă la implementarea tehnologiei 5G. Licitaţia se va organiza în prima jumătate a anului 2020

Se estimează că implementarea 5G va avea un impact asupra întregii economii din România prin generarea unor venituri de 4,7 miliarde euro şi crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Digitalizarea industrială în România va aduce creşteri semnificative ale cifrei de afaceri din industrii inteligente, de la 3,7 mld USD în 2020 la 9 mld USD în 2026, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Tehnologia 5G va avea impact direct asupra utilizatorilor, prin produse şi servicii îmbunătăţite din punct de vedere al costurilor, calităţii, experienţei, siguranţei etc.

Industriile vor avea beneficii strategice constând în calitatea mai bună a informaţiilor privind lanţurile de producţie, operaţiunile interne, caracteristicile pieţelor, segmentare, obiceiuri de consum etc., toate acestea fiind mijlocite de utilizarea facilităţilor 5G. Totodată, impactul 5G asupra acestora se va vedea în creşterea productivităţii, prin valorificarea în timp real a informaţiilor privind toate operaţiunile interne.

Utilizarea 5G în sectoarele adiacente sau terţe se vor vedea în îmbunătăţirea furnizării unor servicii publice sau securităţii, pe baza datelor de management al traficului colectate. Aceste beneficii sunt doar cele imediate, care vor putea fi observate la scurt timp de la implementarea 5G. Este foarte probabil ca felul în care vor putea fi utilizate aceste tehnologii să conducă la crearea unor noi modele de afaceri, potrivit specialiştilor ANCOM.

După ce a anunţat că implementarea reţelei 5G nu va fi posibilă anul acesta, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a explicat ce înseamnă acest upgrade al tehnologiei, subliniind că va contribui la creşterea calităţii vieţii.

"Aş vrea să spun foarte clar că 5G înseamnă viteză mai mare, capacitate mai mare de transfer de date, lăţime mai mare de bandă şi, foarte important, înseamnă securitate. Vă asigur că Guvernul va facilita implementarea tehnologiilor 5G de ultimă generaţie în domeniul comunicaţiilor fără fir, ceea ce va duce la un progres semnificativ în multe sectoare ale economiei cu rezultate directe în creşterea calităţii vieţii, pentru că acest lucru ni-l dorim. Vreau să mai clarific un lucru. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor face politicile, iar ANCOM va gestiona spectrul. Un lucru să ne fie clar, pentru că am văzut că Guvernul şi-a propus să obţină din vânzarea spectrului, la rectificare, 500 de milioane de euro, nu cred că în acest an este posibil acest lucru, dar România îşi respectă angajamentele cu partenerii strategici, SUA şi NATO", a spus ministrul, în cadrul audierii sale în comisia parlamentară.

Între 2016 şi 2019, 5G s-a transformat însă dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate naţională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate şi a recomandat aliaţilor să renunţe la utilizarea acestora.

Unele state au procedat aşa, cum ar fi cazul Australiei, în timp ce oficialii de la Bruxelles au dezvăluit, la finele lunii martie, un plan destinat tuturor ţărilor din cadrul Uniunii Europene pentru contracararea potenţialelor riscuri de securitate ale noilor reţele 5G.

Preşedintele Iohannis a semnat un memorandum cu preşedintele american, Donald Trump, în privinţa evaluării furnizorilor de echipamente. Iniţial s-a luat decizia de a-l menţine "strict secret" şi de a-l transpune aşa în legislaţia primară, după cum explica Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, la acel moment. "Acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau paşi care să urmeze de schimbare în legislaţia primară din România. (...) Eu ştiu că e supus unui regism strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret", a declarat la sfârştitul lunii octombrie, Sorin Grindeanu.

În privinţa acestui memorandum, Grindeanu aprecia în august că această înţelegere dintre România şi SUA referitoare la tehnologia 5G este un "pas înainte" în consolidarea parteneriatului cu SUA.

"Sunt convins că este un pas înainte în consolidarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România. Eu, ca preşedinte ANCOM, nu sunt în măsură să spun. (ce ar urma să clarifice exact acest document -n.r.) Vorbind din partea statului român, sunt convins că în perioada imediat următoare vor exista clarificări din partea Guvernului, poate chiar a Preşedinţiei, a CSAT din acest punct de vedere. Cred că vor apărea clarificări din partea Guvernului cât se poate de repede. Este absolut necesar să existe un calendar care este în dezbatere publică, la fel şi caietul de sarcini. Noi ne ţinem de calendar. Ca să avem o licitaţie de succes vor trebui să existe clarificări din partea Guvernului sau a celorlalte instituţii menţionate, astfel încât cei care vor veni să depună oferte pentru achiziţionarea de frecvenţe pe care se va dezvolta tehnologia 5G, să aibă toate informaţiile", a declarat, la RFI, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii.

Pe 3 noiembrie, memorandumul a fost desecretizat şi publicat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Documentul conţinea indicaţii privitoare la transparenţa şi istoricul companiilor care ar putea furniza echipamente pentru implementarea tehnologiei, dar şi menţiunea că acestea nu trebuie să se afle sub controlul Guvernului unui alt stat.

Şi Uniunea Europeană a lansat o serie de proceduri pentru licitaţii în domeniul tehnologiei 5G. "Tehnologia 5G va transforma economia noastră şi societatea, deschizând oportunităţi masive pentru cetăţeni şi companii. Dar nu putem accepta aceste activităţi fără a avea securitate totală. Trebuie să luăm în serios aceste riscuri şi trebuie să ne grăbim", a declarat Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Piaţa unică digitală.

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre UE să efectueze evaluările de securitate naţională în cazul reţelelor 5G până la sfârşitul lunii iunie, ţinând cont de "riscurile asociate comportamentului furnizorilor sau operatorilor, inclusiv din ţări terţe". În aceste sens, ANCOM aştepta ultimele indicaţii din parta UE. "Până la sfârşitul anului, Comisia Europeană va furniza un tool box, un set de măsuri legate de cerinţe, de securitate a reţelelor", a spus Sorin Grindeanu pe 31 octombrie.

Compania despre care s-a scris că ar face subiectul memorandumului semnat între România şi SUA, Huawei, a salutat abordarea "obiectivă şi proporţionată" a Comisiei Europene privind standardele de securitate în domeniul 5G. "Huawei înţelege preocupările de securitate pe care le au autorităţile europene de reglementare. Menţinem angajamentul ferm de a continua să colaborăm cu toate organismele de reglementare şi cu partenerii pentru a face un succes instalarea tehnologiei 5G în Europa", a declarat pentru FT Abraham Liu, reprezentantul Huawei al instituţiilor europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că tehnologia 5G va trebui abordată şi din punctul de vedere al securităţii naţionale, deci implicit din perspectiva securităţii NATO. Şeful statului a adăugat că acest subiect a fost abordat la Summitul NATO.

„Această chestiune a fost abordată de unii dintre participanţi la discuţie şi devine din ce în ce mai clar că trebuie să legăm abordarea tehnologiei 5G şi din punct de vedere al securităţii naţionale, deci, implicit şi din punctul de vedere al securităţii NATO. Este un proces care nu este finalizat prin decizie, dar faptul că mereu se reia discuţia arată că această preocupare există şi ea este una reală”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat la finalul Summitului NATO de la Londra despre tehnologia 5G şi memorandumul semnat în acest sens între România şi SUA.

Preşedintele României a mai spus că tehnologia 5G este gândită să ajungă la toatele nivelele vieţii cotidiene, iar prin urmare va avea un impact şi în domeniul securităţii naţionale. „Odată ce introducem 5G, această chestiune devine vitală, fiindcă 5G nu înseamnă o telefonie mai performantă sau un smartphone mai performant. 5G este gândit să intre în toate sferele vieţii cotidiene, a vieţii de stat, a comunicării între cetăţean şi instituţii, între instituţii, până la urmă şi între lucruri – este ceea ce se numeşte Internetul Lucrurilor. Şi atunci impactul, evident, va fi şi pe securitate naţională şi trebuie să ţinem cont de aceste lucruri”, a conchis şeful statului.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat în cadrul summit-ului NATO de la Londra, că gigantul din telecomunicaţii Huawei reprezintă o ameninţare la adresa Alianţei, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. Totodată, liderul de la Casa Albă a adăugat că statele NATO au nevoie de o tehnologie 5G sigură.

„Nu cred că (Huawei, n. red.) reprezintă un risc la adresa securităţii, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii. Am discutat şi cu reprezentanţii Italiei şi nu par că vor să continue proiectul cu ei. Am discutat şi cu alte ţări, nu vor să continue. Nimeni dintre cei cu care am vorbit nu vrea să continue”, a declarat Trump, făcând referire la eventualele contracte pe care le-ar putea semna unele state NATO cu Huawei pentru extinderea reţelelor 5G.

Miercuri, liderii Alianţei Nord-Atlantice, reuniţi la Londra, au anunţat că alianţa are nevoie de securitate în ceea ce priveşte telecomunicaţiile prin 5G. „NATO şi Aliaţii se angajează să asigure securitatea comunicaţiilor, inclusiv 5G, recunoscând necesitatea de a ne baza pe sisteme sigure şi rezistente”, se arată într-o declaraţie comună a liderilor Alianţei.

La nivel internaţional şi Deutsche Telekom a anunţat că a suspendat toate tranzacţiile referitoare la cumpărarea echipamentelor de reţea 5G, în timp ce aşteaptă soluţionarea unei dezbateri în Germania cu privire la problemele de securitate faţă de gigantul chinez Huawei. Parlamentarii din coaliţia Angelei Merkel s-au revoltat şi au cerut interzicerea companiei Huawei, care este un furnizor cheie pentru reţelele mobile existente din Germania şi Europa. În acelaşi context, Robert O'Brien, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, le-a solicitat din nou autorităţilor germane, în cadrul unui interviu acordat Bild, să renunţe la ideea de a colabora cu gigantul chinez Huawei.

În septembrie, fostul ministru al Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu încă mai declara că licitaţiile 5G se vor susţine anul acesta. Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor i-a reproşat ministrului Comunicaţiilor, la dezbaterile în plen, că licitaţia frecvenţelor 5G este un eşec. Alexandru Petrescu l-a contrazis pe deputatul USR, spunând că licitaţia a fost planificată pentru a fi finalizată în ultima parte a acestui an. Pe fondul lipsei de transparenţă şi comunicare a instituţiei pe acest subiect, fostul ministru al Comunicaţiilor Alexandru Petrescu s-a prezentat, la „Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaţilor.

O analiza realizată în iunie de Reuters arăta că interdicţia de a cumpăra echipamente de telecomunicaţii din China ar adăuga circa 55 de miliarde de euro la costul reţelelor 5G din Europa şi ar întârzia tehnologia cu circa 18 luni.

Deşi 5G este tehnologia viitorului în telecomunicaţii, va dura ceva timp până când va ajunge relevantă pentru cei mai mulţi utilizatori, a declarat recent Andreas Elsner, director executiv comercial al companiei Telekom Romania, în cadrul unui evenimentul de prezentare a ofertelor de Crăciun.

"Tehnologia 5G este tehnologia viitorului în telecomunicaţii, ceea ce e absolut esenţial. Dar va dura ceva timp până când va ajunge relevantă pentru cei mai mulţi utilizatori de pe piaţă. Când comunici ceva prin televiziune, comunicarea se adresează segmentului larg, nu vizezi un public de nişă, iar atunci când ne adresăm clienţilor noştri, vrem să le prezentăm un produs care poate fi experimentat acum, aici. Momentan nu considerăm că tehnologia 5G este relevantă pentru cei mai mulţi dintre consumatori, pentru că aceştia preferă să urmărească videouri, youtube sau Netflix sau HBO şi de asemenea, să folosească social media, şi potrivit testelor noastre, putem oferi aceste servicii utilizând 4G", a spus Elsner.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici