Avocat: Suedia doreşte extrădarea lui Julian Assange pentru a-l preda Statelor Unite

Un avocat al lui Julian Assange susţine că Suedia doreşte exttrădarea fondatorului WikiLeaks doar pentru a-l preda ulterior Statelor Unite.

31 afișări
Imaginea articolului Avocat: Suedia doreşte extrădarea lui Julian Assange pentru a-l preda Statelor Unite

Avocat: Suedia doreşte extrădarea lui Julian Assange pentru a-l preda Statelor Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am aflat că suedezii pregătesc clasarea anchetei pentru agresiune sexuală imediat ce americanii vor formula o cerere de extrădare", a declarat avocatul Mark Stephens, citând surse de la Washington şi Stockholm.

"Este o minciună, nu este adevărat", afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului suedez al Justiţiei.

"Nu există negocieri cu Statele Unite pe această temă", nicio cerere sau contact nu au venit din partea ambasadei sau autorităţilor americane în privinţa lui Julian Assange, declară Martin Valfridsson, purtătorul de cuvânt al lui Beatrice Ask.

Apărarea lui Julian Assange apreciază că există "riscul real" ca, după extrădarea în Suedia, fondatorul WikiLeaks să fie trimis în Statele Unite, argumentând că ar putea fi închis în baza de la Guantanamo sau chiar condamnat la moarte.

Autorităţile suedeze cer audierea australianului în cadrul unei anchete pentru agresiune sexuală, iniţiată după ce două femei au denunţat că fondatorul WikiLeaks a avut relaţii intime cu ele fără utilizarea prezervativului.

Potrivit lui Mark Stephens, Suedia încearcă să câştige timp, subliniind că nu este o procedură onestă.

"Julian Assange nu este pregătit să accepte extrădarea în Suedia pentru că, într-un final, ar ajunge într-o închisoare din Statele Unite", adaugă avocatul.

Julian Assange, arestat pe 7 decembrie la Londra în baza unui mandat emis de Suedia, a fost eliberat după nouă zile, pe cauţiune.

În prezent, el este într-o reşedinţă supravegheată, în Anglia.

Justiţia britanică se va pronunţa pe 7 şi 8 februarie în legătură cu extrădarea sa în Suedia.

Justiţia federală americană a iniţiat o anchetă împotriva fondatorului WikiLeaks, suspectat de dezvăluirea unor documente secrete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici