Diplomaţii americani consideră că Gazprom este un grup corupt şi haotic organizat

Diplomaţii americani apreciază că exportatorul rus de gaze naturale Gazprom, prin care autorităţile de la Moscova vor readucerea Rusiei la rangul de superputere mondială, este un grup corupt şi haotic organizat, potrivit unor note diplomatice furnizate de WikiLeaks şi citate de publicaţia Spiegel.

12 afișări
Imaginea articolului Diplomaţii americani consideră că Gazprom este un grup corupt şi haotic organizat

Diplomaţii americani consideră că Gazprom este un grup corupt şi haotic organizat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Scopul gigantul de gaze naturale este de a readuce Rusiei rolul de superputere mondială. Conducerea grupului visează la «cea mai valoroasă companie din lume». Însă note diplomatice ale ambasadei SUA de la Moscova proiectează o imagine diferită. Diplomaţii americani consideră megacompania ca fiind haotic organizată şi coruptă", menţionează Spiegel, într-un articol intitulat "O companie necompetitivă".

Notele diplomatice relevă că un oficial al Gazprom a fost abordat în septembrie 2008 de diplomaţi americani, aceştia fiind interesaţi de afacerile grupului. Întrebat despre obiectivele reale ale afacerilor producătorului de gaze naturale, oficialul Gazprom a răspuns că prima prioritate este de a asigura ruşilor combustibil la preţuri accesibile. A doua prioritate este de "a onora obligaţiile sociale", inclusiv dezvoltarea de proiecte caritabile în toată Rusia.

La insistenţele diplomaţilor, oficialul a adăugat că a treia prioritate este maximizarea controlului resurselor globale de energie, iar un alt scop este de a creşte veniturile aduse acţionarilor şi cota de piaţă.

"Un oficial al Gazprom descrie compania ca pe un monopol socialist care cere chirie", menţionează un document diplomatic american trimis Washingtonului.

De altfel, acesta este tonul a numeroase rapoarte diplomatice americane referitoare la compania rusă "model", în care sunt criticate birocraţia şi sistemul politic în stil mafiot din Rusia.

"Criticile sunt mai acide în special când vine vorba despre Gazprom, compania cu cele mai mari şanse de a fi angajată în lupta ruşilor de a recâştiga rolul de putere mondială", notează publicaţia.

În mai 2008, preşedintele grupului, Alexei Miller, a declarat că Gazprom va deveni în curând cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare pe piaţă de 1.000 de miliarde de dolari. Un an mai târziu, în contextul crizei economice şi financiare, capitalizarea pe piaţă a grupului era de 75 de miliarde de dolari.

"Gazprom este exact ceea ce este de aşteptat de la un monopol de stat care are la dispoziţie o avere uriaşă - ineficiant, corup şi influenţat politic", subliniază diplomaţii americani.

Referitor la anul 2009, notele arată că "norocul" grupului s-a schimbat dramatic, în condiţiile în care valoarea de piaţă, producţia şi vânzările au picat din cauza crizei. Cu fluxurile de lichidităţi diminuate considerabil, Gazprom a fost forţat să scadă investiţiile de capital şi să-şi tempereze ambiţiile, în pofida retoricii politice care susţine contrariul.

Diplomaţii apreciază că problemele grupului sunt de durată şi nu doar o consecinţă a turbulenţelor economice, deoarece în Europa şi Germania cererea pentru gaze naturale este în scădere, în condiţiile în care producţia industrială a devenit mai eficientă. Totodată, apar tot mai puţine pieţe noi în fosta URSS.

Cea mai mare problemă a exportatorului de gaze este, însă, propria structură, de tip "bizantin".

"Gazprom nu este o companie competitivă la nivel global. Gazprom este moştenirea vechiului minister sovietic al Gazelor şi în mare parte funcţionează în acelaşi mod", arată documentele.

Un informator a indicat diplomaţilor că o firmă de contabilitate a avut nevoie de doi ani doar pentru a indentifica activele grupului. Imperiul Gazprom include una dintre cele mai mari bănci ruse, o companie media importantă şi o companie de construcţii.

Directorul unei companii petroliere vestice a afirmat că efectuarea unor lucrări de specialitate în Rusia necesită de două ori mai mult timp decât în Canada, de exemplu.

Concluzia americanilor este devastatoare, notează Spiegel.

"Moştenirea Gazprom şi faptul că acesta este controlat de stat înseamnă că grupul acţionează în interesul stăpânilor politici, chiar cu preţul luării unor măsuri neprofitabile economic. Compania a furnizat fonduri multor conturi bancare private şi afaceri murdare", se spune în documentele diplomatice.

Diplomaţii apreciază că Gazprom va rămâne un grup important, însă cu o influenţă economică mai redusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici